Vuurwerk en natte ballon

Zoals ik al reeds schreef … morgen is het al oudejaarsavond … en dan ontstaat er mijn favoriete spektakel … o fogo do ano novo no Funchal (Nieuwjaars vuurwerk in Funchal).

De stad Funchal is nu al een feeërieke aanblik met al die lichten en kleuren overal. Als het donker wordt dan heb je geen wegenkaart van Funchal meer nodig … je kunt iedere straat, weg, brug en gebouw wel met het blote oog zien c.q. herkennen van waar je staat. Funchal draagt als het ware een avondjurk geborduurd met lichtjes en kleuren. En op oudejaarsavond … op klokslag middernacht … dan schiet dat avondjurk al zijn kleuren en lichtjes de lucht in … waar het 1000x keer wordt vermenigvuldigd. De sterren die zullen zich dan gaan schamen en verdwijnen voor 10 minuten lang om ruimte te maken voor het vuurwerk schouwspel.

Omdat er een uur verschil is met het vasteland (en dus ook met Nederland), kunnen jullie daar in Nederland (als het niet te druk wordt op het Internet) mee genieten met het vuurwerk show. Via de webcams in Funchal

Een van Funchal’s attractie van het sluitende jaar is de zogenaamde Madeira-ballon (een kabelballon), dat bevindt zich aast de pier, de boot van de ‘Beatles’ (nu een restaurant) en de nieuwe geopend schaatsbaan. De kabelballon gevuld met helium heeft een diameter van 22 meter en de ronde gondel heeft een capaciteit tot 30 personen. Het voert je naar een hoogte van 150 meter voor een (men zegt) beter uitzicht over de stad van Funchal. Prijs 15 euro.

En nu komt het … dat ballon ligt en zo centrale plek … namelijk in het midden van waar al het vuurwerk de lucht in wordt afgeschoten. Tja … je begrijpt dat het een probleem zal worden. Ballon dan verplaatsen? Nee. Veel te complex en te duur. Men heeft daarom voor een andere oplossing gekozen … namelijk … het nat houden!

Er zal een lange (brandweer)waterslang aan de ballon hangen en deze tijdens het vuurwerk gebeuren continu nat houden. Dus nu krijg je een ‘huilende’ natte ballon … ook een nieuwe attractie. Volgens mij gaan heel veel mensen nu naar Funchal om dit te bewonderen.

Kabelballon in Funchal

Ik hou jullie op de hoogte en … alvast een ontzettend en gelukkig jaarwisseling.