Volwassenheid

Van WikiPedia vond ik de volgende definitie over volwassenheid:

We noemen iemand een volwassene als die zelfstandig, dus zonder de hulp van anderen, kan handelen. Dit is een wat rekbare definitie, want niet iedere volwassene kan zich op elk moment en in elke situatie redden. Iemand die geen fietsband kan plakken, zal de hulp in moeten roepen van een fietsenmaker. Het besluit om dat te doen, kan wel zelfstandig worden genomen. Hij kan zich er door zijn volwassenheid ook niet op beroepen, dat hij niet wist dat hem het geld zou kosten. (WikiPdeia)

… vind ik een grappige uitleg van WikiPedia ….

Wettelijk is iemand volwassen (of meerderjarig) vanaf een bepaalde leeftijd. In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook minder (16) of ouder (21) zijn. (WikiPdeia)

… ik kon niet 1-2-3 een overzicht vinden met leeftijdgrenzen op het net …. iemand anders wel? …

Ook gedrag kan een ijklat vormen. Wanneer iemand blijk geeft van zelfstandigheid en een zekere bedachtzaamheid in zijn gedrag, dan noemen we dit volwassen gedrag. Hiertegenover staat onvolwassen gedrag, waarmee we gedrag bedoelen waaruit duidelijk blijkt dat iemand nog niet zelfstandig is. (WikiPdeia)

… Aha! Soms ben ik omringd door onvolwassenen …. maar ik twijfel ook over mezelf! …

Biologisch gezien is iemand volwassen als hij of zij lichamelijk volgroeid is. Een ander kenmerk van biologische volwassenheid is het zich kunnen voortplanten. Beide definities zijn in de huidige tijd enigszins achterhaald, omdat nu ook vooral het hebben van een betaalde baan (waarvoor een opleiding moet worden gevolgd) pas op een leeftijd mogelijk is (ca. 22-30 jaar) die jaren na de seksuele (ca. 16 jaar) en lichamelijke (ca. 18 jaar) volwassenheid mogelijk is. (WikiPdeia)

Van harte gefeliciteerd, Michael! Vandaag 21.

10 gedachten over “Volwassenheid”

 1. Michael, gefeliciteerd met je 21e verjaardag.
  En jij Don (en Willisha natuurlijk ook) gefeliciteerd met de verjaardag van je zoon.
  Uit eerdere verhalen over hem begrijp ik dat jij je geen zorgen hoeft te maken of hij volgens Wikipedia al volwassen is… 😉

 2. Zorgen zal ik altijd hebben (en ik denk ook andere ouders). Namelijk als men volwassen wordt dan (kunnen) andere nieuwe problemen zich voordoen in het leven van een mens. Hoe vaak hebben wij als volwassen niet gewenst dat we terug konden keren in onze jeugdjaren …
  Maar naast de zorg heb ik ook vertrouwen … volwassen vertrouwen …

 3. Michael, Don en de rest van de familie: gefeliciteerd!

  Over volwassenheid: Michael heeft zich in korte tijd gigantisch ontwikkeld, geen wonder dat Don zo´n trotse vader is!

 4. ten eerste gefeliciflapstaartappeltaarttompouceroomtaartberlinerboldonutssaucijzenbroodjeworstenbroodjeslagroompunt voor jullie allemaal.

  er is mij iets opgevallen. CasaSpider is de bezoeker die (bijna) altijd als eerste reageert. ik vind het knap hoor, zo’n trouwe bezoeker. dat wou ik ff kwijt.

  en oh ja, ik ben vandaag ook jarig. 32 jaartjes jong 😀

 5. @Daryanani: Allereerst jij gefeliciteerd met je 32e (jonge) verjaardag. Ben ik weer de eerste… 😉
  Dat ik vaak als eerste reageer is omdat ik de rss-feeds in de gaten houdt houd. Daarmee kun je vrijwel direct zien wanneer een site/weblog is ge-update. Maar toch bedankt voor je aardige woorden!

 6. @Daryanani: inderdaad … van harte gefeliciteerd … dushi! 😉

  @CasaSpider: … en ik maar in mijn eigen tekst doorzoeken naar dat woord … 😕

 7. @ Don: dushi jij ook..hahahahaha..

  @ CasaSpider: bedantk voor de felicitatie. nu snap ik hoe de rss-feeds werkt dan. weblog is compleet veranderd en ze hebben ook die mogelijkheid. ik moet het ook gaan checken.
  en bij de weg (by the way in het Nederlands :-)) ik was laatst op zoek naar een e-mail mogelijkheid op je site, omdat ik je iets wou zeggen, maar ik zag het niet of het was er niet op je site. ik wou laten weten dat er mensen waren die foto’s van Chica Merengue ‘jatten’ en op een roddelsite zetten.

 8. @ Don Amaro: ga ik hier niet zeggen. ik wil niet dat andere mensen weten dat een nette meid als ik roddelsites bezoekt..hahahahahahahahahaha.. als je het wilt weten moeten jij en CasaSpider mij een mailtje sturen. alleen jullie mogen weten hoe nieuwsgierig ik ben naar roddels..hahahahahahahahahaha..

Reacties zijn gesloten.