Timeshare

‘Time Share’ dat wordt de titel van een nieuwe comedy film met in de hoofdrol Will Smith en Nicolas Cage. Zij spelen vaders die, allebei een ‘Time Share’ hebben gekocht en vervolgens slaande ruzie krijgen als zij erachter komen dat zijn met hun gezinnen door een boekingsfout tegelijk in een dezelfde vakantiehuis terechtkomen.

Maar wat is nu Timeshare?

Time share (of timeshare) betekent eigenlijk het verkopen van één en dezelfde woning aan meerdere kopers om zo de kosten en het gebruik te delen. De meest simpele uitleg is dat er voor één woning tweeënvijftig kopers worden gevonden die elk één week per jaar recht hebben om in de woning te verblijven. Ook bekend als ‘holiday ownership’ of ‘multi-eigendom’.

Nu is timeshare een belangrijke business hier op Madeira. Vooral de Engelsen hebben een groot aandeel in de timeshares op het eiland … die zijn er meer open voor dan de Nederlanders en Duitsers. Ik vraag me nu af hoe dat komt?

Heeft één van jullie (beste lezers) ooit te maken gehad met timeshare?
Of ooit gedacht om het te doen (of niet)?
Of wilt u er meer van weten?

Als er veel interesse is dan zou ik wat verder over kunnen opzoeken en vermelden/schrijven hier op mijn weblog. Anders … dan hou ik het alleen op dit korte stukje over timesharing.28 gedachten over “Timeshare”

 1. Voor mij is time-share hetzelfde als (verkapte) oplichterij.
  Allereerst betaal je een aardig bedrag (enige duizende dollars) voor het recht op een appartement voor een aantal weken per jaar.
  Wat veel mensen vergeten is dat ze vervolgens wel zelf de reis naar de bestemming moeten betalen. Zo’n vliegreis is vaak net zo duur als een package, met hotel met soms volpension!
  Daar komt nog eens bij dat je servicekosten moet betalen voor je time-share appartement als je er bent. Dat loopt ook vaak in de honderden Euro’s.
  Per saldo ben je dus A. veel duurder uit en B. ga je niet zo snel meer naar andere bestemmingen.
  Mensen die achteraf hun time-share aandeel willen verkopen komen vaak van een koude kermis thuis.
  Heb jij positieve ervaringen met time-share?

 2. De enige ervaring die ik heb met timesharing is dat je er veel van over hoort hier op Madeira … zowel positief als negatief. Aan één kant is het een interessant concept …. aan de andere kant merk ik dat men een ‘agressieve’ wervingsmethode op na houdt. Toch zijn er veel mensen die aan timesharing doen. Ik heb ervaren dat je meer over de negatieve kant hoort … maar ik zou ook graag van mensen die aan timesharing doen willen horen (lezen) wat hun ervaringen zijn.

  Volgens mij is timesharing of een gewone vakantie hetzelfde als het kopen of huren van een woning … qua voordelen en nadelen.

  Zijn er nog meer die dezelfde mening hebben als CasaSpider of juist anders over denken?

 3. Met name in Spanje is er lange tijd ontzettend agressief aan TimeShare verkoop gedaan. Mensen werden op het strand aangesproken, bij wijze van spreken meegesleurd naar een infobijeenkomst en voor ze het wisten moesten ze 20.000 Euro betalen voor iets waar ze niet veel van wisten. Daardoor het het een heel negatief imago gekregen.

  Gelukkig is dat de laatste jaren aan het veranderen. Om het aantrekkelijker te maken is er een alternatief gekomen, holiday ownership of vacantion ownership. Je betaalt voor het recht om de komende 3 jaar diverse keren op vakantie te gaan. Plek van bestemming kan veranderen, binnen de eigen keten en vaak ook nog met uitwisselingsprogramma’s met andere ketens. De kosten liggen hierdoor eerder in de buurt van de 2 à 3000 Euro, dat klinkt al anders.

  Maar praktijkervaring heb ik zelf niet, alleen info van een medewerkster van de PortoBay-groep.

 4. Ik ben het met Casaspider eens.
  Toen wij in 2002 op Madeira waren, werden wij vlakbij het Savoy Hotel aangesproken door zo’n Engelse dame (en niet lang daarna door nog één),
  maar toen wij eenmaal begrepen waar het om ging hebben we haar de rest van het verhaal bespaard. Ze was vriendelijk, voorkomend en niet drammerig. Maar zoals Casaspider het al gezegd heeft, wij vinden dat de ‘gulheid’ van dat soort aanbod vooral in het voordeel van de portemmonee van de aanbieders valt. Om dan ook nog eens van hen afhankelijk te worden voor het tijdstip en duur van verblijf?! Nee, dank u!
  Persoonlijk zeg ik dan -áls ik over dat soort bedragen zou beschikken :)- en als de vakantie bestemming zodanig bevalt dat ik er zeker van ben, daar ieder jaar naar terug te willen keren, dan liever kijken of er andere mogelijkheden zijn voor iets wat echt eigen wordt.
  Toen wij op Madeira woonden (in de jaren 70) kenden wij een Duits echtpaar dat in Caniço de Baixo een eigen vakantiehuisje had. Af en toe mochten anderen gebruik ervan maken en soms zelfs een tijd wonen. Besef wel dat dit andere tijden waren en dat er tegenwoordig zeer moeilijk is als het op menselijke betrouwbaarheid aankomt. Maar dit is wel voor mij een ideaal beeld gebleven. Een andere mogelijkheid is… er gewoon gaan wonen!;)

 5. Ik heb voor een Time Share company gewerkt. En ik vind het het goed systeem en zeker de moeite waard.

  Als je een Time share appartement koopt, heb je de mogelijkheid om “je appartement” in de “bank ” te stoppen. Je kunt dan je appartement ruilen met een ander appartement waar dan ook in de wereld. Dat wil zeggen dat als je een 5* appartement op madeira hebt, dit kan ruilen voor een 5*appartement op Curacao. Het enige wat je moet betalen is de reis er na toe. Tevens hoeft dat niet in dezelfde week dan dat je je eigen appartement hebt op Madeira.

  Een mooie gelegenheid om jaarlijks in een 5* appartement de wereld te ontdekken.

  Ik vind het een goed systeem, en ik kan het zeker aanraden. Het is uiterst belangrijk dat je het “ruil-systeem” bepraat bij de koop van je appartement.

  Gekke Gerrit is zo gek nog niet.

 6. Time-share, nou wij zijn er niet altijd blij mee…Zoals Marisa al zei ze staan veel bij het Savoy…en vanaf Lido begint het al…dus dan staan wij boven bij onze motoren..en veel mensen hebben dan al iets van niet kijken doorlopen want daar staat er weer een wat te “verkopen”. Gelukkig is het nu minder hier, hiervoor zat er ook een Timeshare bureau hier in het gebouw..ben blij dat ze weg zijn!! Ze zijn gewoon zo brutaal ze lopen achter de mensen te rennen gewoon, ik heb een man al met zijn tas zien slaan, niet normaal gewoon. Ik wil niet zeggen dat ze allemaal zo zijn, maar ik vind gewoon dat ze iets meer respect moeten hebben!!

 7. Geachte heren en dames,

  Er wordt erg veel geschreven door mensen die het concept timeshare totaal niet (willen) begrijpen, ben slim en laat u eens informeren voor dat u oordeelt.

  met vriendelijke groet,

  Een al 15 jaar tevreden timeshare vakantievierder.

 8. En daarom, meneer/mevrouw Kooimans, nodig ik mensen, die het concept wel begrijpen, uit om het toe te lichten …. is dat niet een idee?

 9. wel geachte mensen lul zoveel niet.ik ben het volledig eens met meneer/mevrouw kooimans.zelf werk ik niet voor een timeshare bedrijf maar ik verkoop vakantiepakketten die later,uit vrije wil,kunnen verlengd worden tot timeshare.timeshare werkt nu eenmaal op die manier waar de klanten zelf op straat aangesproken worden en volledig uit vrije wil een pakket kopen of niet.er komen natuurlijk onderhoudskosten bij kijken want thuis woon je toch ook niet in een krot.ga jij liever op reis in een 2*hotel of toch liever een 5*hotel tegen dezelfde prijs?iedereen kiest toch voor een 5*hotel want daar werken en sparen we voor om op luxevakantie te kunnen gaan(en nee lullemans dat kost geen 30000EURO). bij timeshare worden de vakanties gewoon goedkoper naarmate de grootte van het pakket.en alles is al op voorhand betaald.NEEM INFORMATIE VOOR JE OOK MAAR EEN REACTIE NEERSCHRIJFT.greetz

 10. ok,daarnet schreef ik in mijn laatste zin dat je info moest nemem over timeshare.waar vind je die: op http://www.rci.com rci is amerika’s grootste direct bookingagency en daar kan je zeker terecht als je info wilt over timeshare.
  timeshare is eigenlijk overal bv: in een taxi.dat doet toch iedereen een taxi gebruiken.die wordt toch ook 52 weken in een jaar door iedereen gebruikt tegen betaling.hebben we daar dan geen probleem mee?of denk aan het zitje waar je zat toen je op reis vertrok in het vliegtuig.ook timeshare.52 weken op een jaar volzet.hebben we daar geen probleem mee?denk maar eens goed na en je vind zelf voorbeelden genoeg. greetz
  jean

 11. Beste mensen,
  Ik ben op deze site terecht gekomen omdat ik meer informatie zocht over het fenomeen timesharing. Wat me opvalt is dat mensen die er niet veel van weten, incl. mezelf, open staan voor informatie en dat juist degene die informatie kunnen verschaffen op een zeer assertieve manier reageren. Waarom? Wij vragen om informatie en indien het produkt zo transparant is dan is er mijn inziens totaal geen noodzaak om zo van je af te bijten. Graag zie ik dan ook wat meer informatie van de kenners verschijnen. Bij voorbaat dank!

 12. Dank je wel Mike. Ik dacht hetzelfde zoals jij. Na Jean´s eerste reactie heb ik hem apart een e-mail gestuurd om i.p.v. af te reageren op de reacties van anderen … juist proberen meer (positieve) informatie over het Timesharing met ons te delen (zoals Gekke Gerrit heeft gedaan).

  Hoe kunnen mensen ‘eens goed over denken’ of ‘informatie nemen’ … als er geen voldoende (Nederlandstalig) informatie over te vinden is?

 13. 10 jaar terug heb ik 1 week gekocht bij Palm Oases op Gran Cranaria. Wanneer je van luxe houdt en elk jaar naar een ander vakantieoord wilt is het inderdaad een goed systeem. Wij houden niet van bovenstaande en zouden graag onze week willen verkopen. Het valt mij wel op dat er weinig verkooppunten zijn die betrouwbaar zijn, en weken willen kopen. Weet iemand wel een betrouwbaar verkooppunt, dan houdt ik mij aanbevolen.

 14. Betekent dat Don dat jij de bolle bof op Madeira bent? (geintje!)

  Don het is hierom dat ik op je blog ben gekomen:

  Ik heb vanavond uitgebreid met mijn moeder gesproken over het feit dat zij nog altijd, (na impulsieve aankoop van Pa 15 jaar geleden en inmiddels niet meer onder ons) in het bezit is van zo’n Timeshare (RCI)
  Zij is 75 en niet meer in staat te reizen, laat staan gebruik te maken van dit fenomeen.
  Zij wordt nog steeds lastig gevallen met onderhoudskosten-fakturen….Zij wil er dolgraag vanaf maar dit lukt gewoonweg niet.
  RCI geeft niet thuis.
  Er valt niet mee te praten.
  Zeker onder bovenstaande omstandigheden vind ik dit een kwalijke zaak.
  Ik wordt hier boos om: sterker nog ik vind dit MISDADIG.
  Eerst weten ze je overal te vinden als je nog niet toehapt; pakken je in met champagne en geschenken (toen dus he?)maar eenmaal aangeschaft kun je ze met geen mogelijkheid bereiken om eea te bepraten.
  Ik zit er nu zelfs aan te denken om ze juridisch te gaan aanpakken; dit kan toch niet de bedoeling zijn, hun clienten zo te belazeren.
  Misschien heb jij een suggestie…?
  Ik ben straal benieuwd.
  Groet Paul

 15. Graag advies van zij die er meer van weten. Ben net terug van een vakantie op de dom.rep. Heb daar een vakantiepakket gekocht (€ 4000,–), die ik volgens hun zeggen over de hele wereld kan gebruiken in welke week dan ook. Ik hoef alleen nog de reis erna toe te betalen, die dan ook via RCI meestal 50% korting geef en het eten/drinken op locatie.

  Eigenlijk ben ik vanaf het moment na tekenen gaan twijfelen en thuis op het internet gaan surfen. Ben er achter dat ik binnen 10 dagen na ondertekening nog van het geheel af kan, maar wat is verstandig, wat moet ik geloven, weet het even niet meer?!

 16. wij hebben al 14 jaar time share en met veel plezier.reizen de hele wereld over,en verblijven in zeer goede resorts Weet u wat een weekje wintersort kost in zwitserland in de maand februari? dan heb je de timeshare snel terug verdient.Een nadeel vind ik dat je ver van te voren moet plannen

 17. Net als Paul zit ik met hetzelfde probleem
  Mijn schoonouders hebben ook 2 weken gekocht, nu hebben zij een aow(tje) en kunnen zichzelf de vliegticket niet eens veroorloven.
  Dus logische reactie timeshare moet weg maar hoe? Ook zij kunnen er niet vanaf komen. Ik heb bijna van iedereen het commentaar gelezen op timeshare en ik heb gezien dat er nogal wat (oud) personeel reageert op de berichten, als dat timeshare geweldig is waarom komt er dan geen antwoord op de vraag HOE KOM IK VAN TIMESHARE AF?????????????????

 18. hallo,naar aanleiding van de timeshare problemen,ook ik zit er met een mee die ik niet gebruikt,hoe kom ik aan info om van af te komen,ik wil het zelfs gratis overhandigen aan iemand die wel veel gebruikt van kan maken,het is wel voordeliger je moet alleen vaak gebruik van amken

  graag hoor ik u reacties

 19. Hallo forumleden,

  Wij zijn ons timeshare appartement op madeira in Carlton village na 6 jaar leuren eindelijk kwijt. We hebben overigens wel genoten van 10 jaar madeira in een sublieme
  ambiance maar de aanschaf was toendertijd 12.000 gulden en we hebben nu het formidabele bedrag van 200 euro ervoor terug. Maar we zijn nu wel van onze verplichtingen af en daar ging het ons om.
  We hebben het verkocht via Gerry Pereira die zo,n bemiddelingsburootje heeft. Zij heeft ons een officieel dokument gegeven dat wij geen eigenaar meer zijn. Het waren mooie jaren maar wel duur betaald.

 20. Ik heb er weing verstand van maar wat gebeurt er als je het zogenaamde onderhoud niet betaalt? Net doet of je niet meer bestaat? Wie en hoe denken ze het geld te innen?

 21. ik bezit ook een week timsharing en wens deze wehg te doen maar tot heden is dit niet gelukt wat gebeurd er of heeft er al iemand ervaringen als ik mijn onderhouds geld niet meer betaal kan ik vervolgd worden???
  als er iemand me met ervaringen er wil over praten hier is mijn e-mail adres ronny.baek@telenet.be
  wil het zelfs gratis van de hand doen

  groetjes Ronny

 22. Ik ken iemand die zijn onderhoudsgeld al jaren niet meer heeft betaald omdat hij het ook niet kwijt geraakte. Geen vervolging, daarvoor staan ze blijkbaar niet recht in hun schoenen.
  Dus ik zou zeggen, gewoon niet meer betalen.

 23. beste forum,

  ik heb via google u website gevonden omdat ik ook met een timeshare in mijn maag zit,deze is door stommiteit 4 jaar geleden in florida afgesloten,is inmmidels al afbetaald en woordt nooit gebruik van gemaak maar ik zit er mooi mee opgescheept en kan er niet vanaf komen,heb alles geprobeerd,adverteren op websites en zonder succes,ik moet binnenkort 1 januari de maintenace kosten/schoonmaakkosten betalen dat is een bedrag van 800dollars,mijn vraag is of jullie tips hebben hoe je van kan afkomen en hoe zit het nou als je besluit om de maintenance kosten niet te betalen,zitten daar consequenties bij als je deze niet betaalt??

  alle hulp is welkom

  mvg
  eepj

 24. Geachte lezers,

  Mijn mening is timeshare niet doen!!!

  Wij zijn in het bezit van een timeshare appartement palmoasis te gran canaria.

  Ik lees veel over mensen die zeer tevreden zijn, maar laten we het eens zakelijk bekijken.

  Aankoopsom + kosten jaarlijks onderhoud + kosten uitwisselingsprogramma

  Op de aankoopsom loop je rente mis!!

  Onderhoudskosten zijn in 10 jaar verdubbeld!! Dus over 10 jaar????

  Wil je 2 of 3 weken op vakantie dan betaal je dus 2/3x de kosten voor uitwisseling voordat je op vakantie gaat!!

  Heb je een week gekocht in een week dat je kinderen die je nu bijv. hebt niet vrij zijn dan moet je gaan ruilen indien mogelijk..

  Wil je ervan af dan wordt je weer opgelicht door andere bedrijven. Stel je kocht het 10 jaar geleden voor 10000 gulden dan denk je toch eerst verkopen voor hhmmmmmmmmmm 5000,- euro jammer dan, er is geen markt voor onze week palm oasis.

  Onderhoudskosten niet betalen, incasso op de deurmat. Jammer betalen doen we niet meer. Aanklagen een advocaat nemen, jammer waar ga je dit van betalen. Een eenling tegen miljoenen. We hebben per email contact gehad met de heer toine manders die de regels heeft laten aanscherpen mbt timeshare. Applaus, super, geweldig, wat nu en toen ook al was is dat je je recht moet kunnen betalen om ook je recht te kunnen halen.

  Er komt geen einde aan, ga je dood gaat alles toch lekker mee in de erfenis richting je kinderen, kunnen die het lekker uitzoeken.

  Er is geen persoon, bedrijf, europarlementarier of wie dan ook die zijn vingers wil branden aan timeshare.

  We proberen maar goed te slapen, wakker liggen hebben we al genoeg gedaan.

  Willem

 25. Werk bij een timeshare en ben het beu dat je altijd alles maar over je heen krijgt van zogezegde bedrogen klanten….
  Even dit om over na te denken:
  Het is normaal dat je spijt krijgt van een aankoop (heb ik soms ook wel eens bij kledingstuk) maar als je het geld hebt om op 1 dag 15000 euro of meer uit te geven, ben je echt geen arm sukkeltje hoor!!
  Ik heb dan ook nog niemand onder de invloed van drugs, alcohol en of met een pistool op slaap gericht zien kopen hoor!! In tegendeel: vele klanten die echt elk jaar tevreden terugkomen… het kan niet altijd de fout van een ander zijn zeg ik dan maar … toch?

 26. Heer/mevrouw van reactie 27

  We zijn niet rijk en hebben dan ook een lening afgesloten op de timeshare te betalen. Na meer dan een halve dag verhalen aanhoren gaan mensen toch andere dingen denken. Vooral omdat er in ons contract stond dat we alles binnen 30 dagen moesten betalen omdat we anders onze verplichte aanbetaling ter plekke plus evt de restsom van ons geeist zou kunnen worden zijn we op zoek gegaan naar een bank om dit alles te kunnen betalen.

  Als het dan toch zo’n mooi concept is dan is het toch wel frappant dat ze het nog niet voor NIETS terug willen nemen.

  Zo’n Palm Oasis blijft alleen maar dreigen met incasso’s, vorderingen en beslaglegging op goederen en rechtzaken. Is het zo’n goed product dat ze de aankoop van €10.000 nog voor geen goud gratis terug willen hebben.

Reacties zijn gesloten.