Het Dossier ‘Sinterklaas’

Het dossier Sinterklaas is weer geopend … en het eeuwenoude discussie rondom deze figuur (in het bijzonder zijn metgezellen) zal weer van start gaan …

Mijn bijdrage hierover is een blog dat ik een paar jaar geleden heb geschreven … die ik uit de archieven heb weten te restaureren. Lees maar verder ….

Sinterklaas, oftewel San Nicolas in het Papiaments, wordt ook gevierd op de Antillen. In mijn jeugd tijdperk op Curaçao …. tijdje geleden … waren het spannende tijden als de maand december dichterbij kwam. Kadootjes-maand … Sinterklaas en daarna kerst (pasku) …. vervolgens vuurwerk afsteken op oud en nieuw (aña nobo) en heel veel lekker eten. Voor de kinderen was het de leukste maand van het jaar … met dus als start Sinterklaas. Nu zult u misschien afvragen …. had hij ook Pieten bij zich? Ja zeker … Zwarte Pieten zelfs. Sinterklaas werd ook San Nicolas genoemd … echter een Zwarte Piet bleef gewoon Zwarte Piet heten. Nogal logisch! … het was duidelijk dat het allemaal Makambas (Nederlanders) waren! Das toch duidelijk?

De kinderen (van mijn tijd toen) geloofden dat San Nicolas een bejaarde Hollander was die in Spanje woonde. Er waren toen zelfs geruchten dat hij eigenlijk in Nederland woonde en als de maand december naderde, dat hij dan zo ver mogelijk naar Zuid Europa (Spanje dus) ging om dan aldaar de boot te nemen om naar de Antillen te varen … het was vanuit Spanje veel goedkoper en zo kon hij dan besparen op de bootreis …. nog een bewijs dat hij dus een Hollander moest zijn.

Zwarte Pieten waren eigenlijk een stel gekke Nederlanders die met Sinterklaas meereisden. Als kind kon je duidelijk zien dat ze hun gezichten met schoensmeer hadden bekald (waarom? … Joost mag het weten!) en een gekke pruik op hun hoofd droegen.

Het was voor ons (op de Antillen) een grote raadsel waarom die Nederlanders het leuk vonden om hun gezicht zwart te besmeuren en van die belachelijke kledij aan te trekken. Trouwens …ze spraken alleen Nederlands … nou ja … een soort gebrekkig Nederlands … met een soort vreemd accent (vasthouden op de W-klank) en onnatuurlijke zware stem vervorming. Uitermate vreemd!

Zowel Sinterklaas als die Zwarte Pieten spraken dus geen Spaans! … behalve dan het woord “sí” … blijkbaar het enige woord dat ze hebben geleerd dankzij de Antilliaanse speelgoed-middenstand. Zie je het al voor je? De meeste kinderen op de Antillen konden al goed Spaans spreken, dankzij de Venezolaanse televisie zenders, voordat ze naar school gingen.

Antilliaanse kind: “Ola San Nicolas … quiero una computadora, un avion, un tren eléctrico y una bicicleta‘” … Sinterklaas kijkt verdwaasd naar zijn Zwarte Piet en knikt alleen van “” (kassa! dachten de speelgoedwinkels). Je moest geen Spaans tegen die Pieten proberen want dan werden ze boos … en gingen ze achter je aan. Ze werden ook boos als je ze kabriet noemden … kabriet stond eigenlijk voor kabrítu wat ‘geit’ betekent. Tja … het rijmt immers met Piet.

Sinterklaas en die gekke zwarte makambas kwamen inderdaad met de boot aan. Stoomboot? …. wel neeeee! … geen stoomboot … hoe kom je daarbij! Nee, de beste Sint deed het luxueus … ze kwamen altijd op een grote luxe cruiseschip de haven van Willemstad binnenvaren. Helemaal vooraan zwaaiend. Ik zou ook gaan zwaaien als ik op zo een luxe schip ging varen.

Liedjes werden ook gezongen … in het Nederlands … ja het waren immer Nederlanders … toch? Alleen … we begrepen niet waarom in sommige liedjes er één of andere witte schimmel in voorkwam. Een paard? In mijn tijd heb ik geen paard gezien … noch dat die oude man erop ging rijden of zo. Dat kon toch niet? Wie gaat er nou op een paar rijden op Curaçao? Nee … die slimme oude man had een andere ‘cool’ transportmiddel. Hij en zijn (gekke) gezelschap die reden in een witte Ford Mustang …. cabrio! En wie zat achter het stuur … jawel … de goed heiligman zelf. Weliswaar deze keer zonder de mijter …. en de Zwarte Pieten die zaten op de achterbank …. alleen maar te zwaaien. En daar scheurden ze op de snelweg van de ene school naar het andere. Gelukkig kregen de scholen ruim van te voren een telefoontje binnen dat hij langs zou rijden …. zodat we dan snel voor het raam een blik van hen konden opvangen … prachtig gezicht was dat …. Sint met één hand aan de stuur, de andere zwaaiend en zijn lange witte baard langs zijn nek naar achteren zwieren.

Zie ginds komt de ‘witte Mustang’ al racen op de snelbaan. Hij brengt ons Sint Nicolaas … we zien hem nu voorbij gaan!

Dit is dus hoe ik Sinterklaas vroeger beleefde op Curaçao.


8 gedachten over “Het Dossier ‘Sinterklaas’”

 1. Het lijkt enorm veel op de mijne , alleen de witte cabrio , was bij mij een rode!!
  Whoehahhahhah!

 2. Je bent er op tijd bij: die man komt pas op 15 november in ons koude kikkerlandje aan 😀

  Vieren jullie daar op Madeira overigens sinterklaas? Compleet met pepernoten, speculaas en warme chocomel?

 3. Vieren? Nou … nee. Er waren een paar hollanders hier die elkaar melden dat ze Sinterklaas willen vieren …. maar die zijn zo ingeburgerd in de Madeira levenstijl …. ‘veel beloven en weinig doen’.

 4. zaterdag komt ie weer, ws op de een of andere vissersboot.
  Een paard is in Punda wel van de partij tegenwoordig, maar de moderne PK’s nemen het over bij de schoolbezoeken… grote F250 en dan zit ie in de achterbak whaha toen ik dat voor t eerst zag, kwam niet meer bij

 5. haha ja en heb gezien dat het deze keer in Otrabanda is, promotie Brionplein zeg maar…

  ze zullen zingen: Piet Kabriet, Piet Kabriet ik hoor je wel maar ik zie je niet
  de pieten van tegenwoordig zijn niet meer zo overgevoelig 🙂

Reacties zijn gesloten.