Sinterklaas (reprise – deel 1)

Wegens drukte …. reprise … over Sinterklaas of beter gezegd op z’n Papiamento ‘San Nicolas‘. Ik zal het in 2 delen doen … vandaag deel 1 … morgen deel 2.

Sinterklaas, oftewel San Nicolas in het Papiaments, wordt ook gevierd op de Antillen. In mijn jeugd tijdperk op Curaçao …. tijdje geleden … waren het spannende tijden als de maand december dichterbij kwam. Kadootjes-maand … Sinterklaas en daarna kerst (pasku) …. vervolgens vuurwerk afsteken op oud en nieuw (aña nobo) en heel veel lekker eten. Voor de kinderen was het de leukste maand van het jaar … met dus als start Sinterklaas. Nu zult u misschien afvragen …. had hij ook Pieten bij zich? Ja zeker … Zwarte Pieten zelfs. Sinterklaas werd ook San Nicolas genoemd … echter Zwarte Piet bleef gewoon Zwarte Piet. Nogal logisch! … het waren immers allemaal Makamba’s! Dat was toch duidelijk?

De kinderen (van mijn tijd toen) geloofden erin dat San Nicolas een bejaarde Hollander was die in Spanje woonde. Er waren toen zelfs geruchten dat hij eigenlijk in Nederland woonde en als de maand december naderde, dat hij dan zo ver mogelijk naar Zuid Europa (Spanje dus) ging om dan aldaar de boot te nemen om naar de Antillen te varen … het was vanuit Spanje veel goedkoper en zo kon hij dan besparen op de bootreis …. een bewijs dat hij dus een Hollander moest zijn.

Eén gedachte over “Sinterklaas (reprise – deel 1)”

  1. Onlangs hoorde ik een rumoer dat Sinterklaas een pedofiel was. Hij zou kindertjes verlokken met snoep en pepernoten om ze zo op schoot te krijgen.De zwarte Pieten zijn helpers die zich, om niet te worden herkend, als allochtonen vermommen.In Nederland kunnen ze daarmee boven de wet doen wat ze willen.De echte Zwarte Pieten komen van Senegal en laten zich naar Spanje (de Canarische Eilanden) vervoeren, niet per stoomboot maar met roeiboten.
    of dit geroddel op waarheid berust moet nog worden onderzocht.

Reacties zijn gesloten.