Regeldag (aanvulling)

Gisteren (en eergisteren) zijn we op route gegaan voor de volgende zaken:

  • Cartão de Segurança Social (Sociale Verzekeringskaart … voor mij);
  • Cartão de Utente (Gezondheidszorgkaart … voor ons beiden)
  • Onze rijbewijzen laten registreren bij de DGV – Direcção Geral de Viação (Generale Directoraat voor het Verkeer)

Willisha heeft hierover een volledig verslag geschreven… dus ik verwijs jullie naar haar weblog (zie ‘websites’ aan het einde van dit bericht).

Ter aanvulling: voor mijn aanvraag voor de Segurança Social moet ik aangeven dat ik zelfstandig ondernemer ben. Gelukkig had ik, toen ik mijn Recibos Verde ging aanvragen, dit meteen geregeld. Van het belastingkantoor kreeg ik een document (Inicia de Actividade) waarin staat dat ik zelfstandig ben (zie link hieronder ‘Groene Boekje’).

Voor de Segurança Social kun je dan uit twee schema’s kiezen namelijk Obrigatorio (verplicht) en Alargado (uitgebreid).

De percentages zijn resp. 25,4% en 32% op basis van het Portugese minimum loon (EUR 382,20) en je kunt kiezen uit de diverse schalen van 1x min. loon, 1,5x min. loon, 2x min. loon enz tot 12x minimum loon. Ik heb voor de laagste gekozen namelijk 1x minimum loon. Minpunt is dat ik vanaf februari dit jaar het bedrag verschuldigd ben (incl. rente) en dus een bedrag van EUR 721,92 moet ophoesten. Dit moet ik betalen bij de Loja do Cidadão tussen 1 en 15 augustus. Daarna moet ik per maand EUR 122,30 betalen aan sociaal verzekeringsgeld als zelfstandige.

Het is jammer dat het Vectone verhaal nooit echt van start is gegaan, dan was het gemakkelijker geweest. Pas als ik mijn nummer voor Segurança Social heb kan ik dan zowel de Cartão de Utente als mijn Cartão de Residencia (Inwonerskaart) eindelijk aanvragen.

Geduld is een lange taak ….


Eén gedachte over “Regeldag (aanvulling)”

  1. Vergeleken met CasaSpider’s belevenissen omtrent de papieren voor Lucy en Luchiano (7) vallen onze ervaringen gelukkig nog mee. De aanhouder wint!

Reacties zijn gesloten.