Polyamorie

Het woord Polyamorie betekent “veel liefde”. De definitie van Polyamorie is een vorm van een levenswijze waarbij het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. In dit geval hebben we het niet over de liefde naar je ouders, kinderen, familie enz. maar de liefde dat zich uit in relaties met anderen waarbij vriendschap, intimiteit, emotionele band, verbondenheid en / of seksualiteit de ingrediënten zijn. Er zijn veel verschillende relatievormen mogelijk binnen Polyamorie, maar ze hebben één ding gemeen … en dat is dat ze gebaseerd zijn op liefde, openheid, eerlijkheid en respect.


De Contra

Blanca van den Brand, relatietherapeut en schrijfster van het boek De liefde bedrijven, zet grote vraagtekens bij polyamorie. “Heel simpel, ik geloof er niet in. Ik denk niet voor niets dat monogamie door de eeuwen heen de meest beproefde relatievorm is; die werkt gewoon het beste. En niet omdat ik beweer dat wij mensen monogaam zijn, want dat zijn we inderdaad niet. Maar juist daarom is het het mooiste dat je aan elkaar kunt geven: seksuele exclusiviteit en trouw. De huidige maatschappij is een continu Temptation Island en juist het pact dat je als twee partners sluit om volledig voor elkaar te kiezen maakt je sterk. Natuurlijk kan het gebeuren dat je verliefd wordt. Maar daar hoef je nog niets mee te doen. Het zegt ook niets over de relatie die je al hebt; het zegt alleen maar dat je een normaal mens van vlees en bloed bent. Ik denk dat je de vrijgekomen energie beter in je vaste relatie kunt investeren. We hebben niet voor niets zo’n complex gevoelsleven; jaloezie is een duidelijk signaal dat er iets niet klopt. Daar kun je wel doorheen breken maar ik zie het alleen maar keer op keer fout gaan. Het is waar dat alleen stellen met problemen zich tot een relatietherapeut wenden; toch vraag ik mij af hoe het de polyamoreuze koppels op de lange termijn zal vergaan. Maar: wie het wel lukt, gun ik alle geluk hoor, vanzelfsprekend! Wat betreft één ding ben ik het wel eens met Ageeth: om tot zoiets te komen, moet je relatie heel sterk zijn. Dat geldt ook voor swingen en partnerruil. Maar dan nog denk ik: als je relatie zo goed is, waarom zou je het dan onder druk zetten? Koester elkaar en investeer in je unieke relatie; en houd bij andere intieme banden gewoon je kleren aan.” (Lydia van der Weide)

De Pro

Ook Trendwatcher Adjiedj Bakas ziet toekomst voor polyamorie. In zijn boek De toekomst van de Liefde, dat in januari 2009 zal verschijnen, besteedt hij er ruime aandacht aan. “Het komt alleen al omdat we steeds langer leven! In 1850 werden we gemiddeld veertig; als je dan vijftien jaar met je grote liefde kon doorbrengen was het veel. Over een tijdje is de levensverwachting honderdtwintig jaar; ik zie niet gebeuren dat stellen straks een eeuw lang monogaam samenleven. Maar waarom zou je een relatie die op veel onderdelen goed is opgeven omdat het op één of enkele gebieden niet klikt? Misschien kan het ook én, én? Naast dat we ouder worden, zorgt ook alle technologie en globalisering voor een grotere variatie in ons liefdesleven. Zo ontmoeten we tegenwoordig veel meer mensen dan vroeger. We reizen meer: in de negentiende eeuw legden we per jaar gemiddeld tien kilometer af, nu is dat 30.000, vliegen nog niet eens meegerekend! En internet maakt de wereld nog veel groter. Ja, ik denk dat polyamorie in de toekomst vaker zal voorkomen.” (Lydia van der Weide)

Meer over Polyamorie kan je lezen in de artikel van Lydia van der Weide genaamd … Polyamorie.

En wat vind je er zelf van? Klik hier om mee te praten.

3 gedachten over “Polyamorie”

 1. Het duurde lang voor ik op deze post kon reageren. Ik had heel veel tijd nodig om dit alles te interpreteren en te reflecteren. Maar ik ben eruit gekomen. Monogamie is naar mijn idee een conventie. Het heeft naar mijn idee te maken met angst en niet willen delen. Bij monoganie gaat men ervan uit dat de andere psrsoon helemaal voor jou is. Men gaat ook een stap verder en die is naar mijn idee dat je met lijf en geest het eigendom bent van de ander.
  Ik denk daar zelf niet zo over. Ik heb een jarenlange relatie maar ik beschouw mijn partner niet als mijn unieke eigendom.

  Ergo…ik ben dus ook niet zijn unieke eigendom. Ik heb zelf vele stukjes van mezelf bij andere mensen liggen. Echter mijn partner moet wel het overzicht houden op wie, wat, waar die anderen hun stukjes leven met mij delen. Zoals dat in de volksmond heet ´´ vreemd gaan´´ is er voor mij niet bij. Ik zeg precies wie wat heeft en waarom. Als je dat niet zo doet dan heeft de ´´ wereld ´´ altijd een chantabel punt over mij en dat wil ik niet. Openheid is dus naar mijn idee absoluut noodzakelijk.
  Echter op het punt van sex hebben met een derde partij buiten mijn relatie daar kan ik duidelijk over zijn. Ik richt me in die situatie wel op de ander maar dan wel op een manier dat het duidelijk is voor ons beiden dat die van korte duur is. Ik zal me nooit 100 % emotioneel richten op die persoon. Daar heb ik dan mijn eigen standvastige relatie partner voor.

  Kortom, ik vind dat er te bekrompen wordt gedacht over het hebben van een vaste relatie. Naar mijn idee is het woord ´bestendige´ relatie meer geschikt.

 2. @Noud: je reactie vind ik zeer open en oprecht … maar dat wist ik al van je. Met zulke oprechte antwoorden … maakt het voor mij makkelijker (en ook anderen) om mijn (ons) mening over dit soort onderwerpen kenbaar te maken. Ik vind polyamorie een ‘interessant’ fenomeen.

 3. @don. Er is nog hoop. Er zijn meer vrijdenkers in de wereld als wij denken. En die zijn voor een groot gedeelte stuk voor stuk sociaal zeer te respecteren. Dat niet iedereen met dit soort onderwerpen om kan gaan geeft hen nog niet het recht om zlefs maar het erover nadenken te veroordelen. Dit alles onder het mom van ´´ waar rook is…daar is vuur´´ Dat er van mij richting rook komt dat is waar. Maar ik doe er niemand tekort mee en een beetje vuur op zijn tijd kan ook geen kwaad :mrgreen:

Reacties zijn gesloten.