Plakkie-Plakkie, Albert Jan Tuin en nog meer

Het valt me op dat er hier op het eiland nieuwe namen zijn ontstaan ….. namen van mensen of dieren dat al zo vaak worden gebruikt …. dat het al een gangbaar benaming is geworden.

Plakkie-Plakkie
Plakkie-plakkie is nu de gangbare Nederlandse naam geworden voor de kleine hagedissen dat je hier treft. Deze hagedis is vaak bijna doorzichtig en heeft zuignappen op zijn pootjes. Je ziet ‘m dan ook altijd tegen de muren of het plafond plafond … en is een delicatesse voor katten.

De naam Plakkie-Plakkie is ingevoerd door Marcelino Perreira en volgens hem worden de hagedissen op Curaçao ook zo genoemd ….. maar dat bestrijd ik zeer hevig … want op de Antillen worden ze ‘PegaPega’ genoemd … en niet ‘PlakkiePlakkie’. In Venezuela noemen ze het ‘Mea-Mea’ … in Nederland ‘Zwavelkopje’ of ‘Gekko’ en de officiële naam c.q. classificatie is Gonatodes albogularis albogularis.

Party-Party vogel
Een naam verzonnen door een Duitse schrijver Clauss woonachtig op Madeira. Het beschrijft het gekrijst van de Kuhls Pijlstormvogel (Calonectris Diomedea Borealis) of bij de Portugezen beter bekend is als ‘Cagarra’. Zie ook mijn vorig blog: Party! Party!

Albert Jan Tuin
Is eigenlijk meer een directe vertaling naar het Nederlands. Een definitie dat al meer dan 28 jaar het eiland aanvoert. De officiële naam c.q. classificatie is dr. Alberto João Cardoso Gonçalves Jardim.

Wie weet er nog meer?

4 gedachten over “Plakkie-Plakkie, Albert Jan Tuin en nog meer”

  1. De schoenenstraat, oftewel de Rua de Dotore Fernarno Ornela. Volgens mij ben ik nog de helft van zijn naam vergeten, en daarom kan ik het dus ook niet onthouden hahaha. Maar de schoenenstraat bereik je door vanaf de Bazar de Povo over te steken in de richting van de markt, en dan is het de rechter straat op het kleine pleintje. Iedere vrouw weet hem te vinden 😆

  2. In voormalig Nederlands Indië was plakkie-plakkie een tji-tjak….
    Niet verdelgen want hij brengt geluk en vreet de muggen op

  3. Vertrouw Albert Jan Tuin niet helemaal, want hij heeft de neiging je om de tuin te leiden.
    Dat doet hij nu ook met wijsgeer Socrates…

  4. @Willisha: Gaan we het voortaan noemen ‘Rua dos sapatos’ … helaas hebben ze geen maat 46 🙁

    @Robbert: Brengt het opeten van een plakkie-plakkie nog steeds geluk? Voor onze katten is het namelijk een delicatesse.

Reacties zijn gesloten.