Personna non grata

Ik heb een hekel aan politiek, maar je kunt er niet omheen. Hier op het eiland kun je zeker niet om de president van de regio en leider van PSD Alberto João Jardim heen. Op de Nederlandse Antillen hebben ze Godett … hier hebben we Jardim.

Jardim heeft veel kritiek van zijn eigen partij op het vaste land (Portugal) gekregen … na de uitspraken laatst over de chinezen en indianen …. maar daar is hij niet onder de indruk van. Integendeel … hij heeft nu zelfs de hoofdleider van de PSD, Marques Mendes, als een ‘personna non grata’ bestempeld en geeft aan dat hij niet bepaald welkom is op de komende festiviteiten hier op het eiland. Mendes reactie: ‘Als ik niet welkom ben, dan ga ik niet. Helaas’

Ik heb het gevoel dat dit een (politiek) broeierig zomer wordt …

7 gedachten over “Personna non grata”

 1. De heer Mendes is in ieder geval een stuk relaxter dan Rita Verdonk. Die komt dan namelijk juist wel… 🙂
  Hoe afhankelijk is Madeira eigenlijk van Portugal?

 2. @Kristel: 😆

  @Marisa: Verklaar eens nader.

  @CasaSpider: Vroeger wou Madeira, net als Curaçao, volledig onafhankelijk worden …. maar later hebben ze besloten om een autonoom gebied te blijven binnen Portugal. Het eiland heeft zijn eigen regering met een president, vice-president en aantal secretarissen (de super-bobos). Zij stippelen het eiland’s beleid met uitzondering van defensie en buitenlands politiek … dat doet het vaste land Portugal. Ieder gemeente op het eiland heeft zijn eigen gemeenteraad die verantwoordelijk zijn voor hun eigen aangelegenheden. Wel stuurt Madeira vijf leden van zijn eigen parlement naar het Portugese parlement op het vaste land … afgevaardigden. In het algemeen beschouwt Portugal de eilanden Madeira als een regio en vooral vakantieoord … die ze zeker niet kwijt willen.

 3. Gelezen In het AD van afgelopen zaterdag, 09-07-2005. De column ‘Bericht uit Kaapstad’ van Aernout Zevenbergen: “Geheim wapen”
  Journalist Zevenbergen bericht daarin van een artikel in de krant The Herald, in Zimbabwe.
  Robert Mugabes propaganda vehikel.
  De VS en Groot-Brittannië zouden een geheim wapen hebben ontwikkeld dat droogte veroorzaakt.
  Doel:’om Zuidelijk Africa op de knieën te dwingen.’
  Zevenbergen vermoedde dat de inspiratie voor dit verhaal waarschijnlijk kwam van de James Bond film ‘Die another day’ een paar dagen eerder uitgezonden via een satellietzender.
  Ik citeer uit zijn column:
  “Ik probeer me weleens voor te stellen hoe het zou zijn om in een land te wonen waar journalisten hun inspiratie halen uit een James Bond-film, om zo het voedselgebrek van miljoenen landgenoten te verklaren.
  Je mag níet schrijven over de werkelijke aanstichter van de hongersnood – de eigen president, die al een paar jaar geleden op hol is geslagen en zijn landbouw de nek omdraaide.
  Je moet wél schrijven over het ‘uitschot’ en de ‘criminelen’ die in krotten wonen en daarom bulldozers over hun krakkemikkige woningen krijgen, want de president heeft ineens smetvrees gekregen.
  Je mag weer níet schrijven over de kinderen en de oude vrouw die zijn verpletterd onder het gewicht van de bulldozers.”
  Vervolgens citeert Zevenbergen een anoniem kopstuk uit de regeringspartij die hij jaren geleden interviewde:”we marcheren achterwaarts naar de afgrond, omdat de oude man het zo zegt”

  Bij het lezen van deze column moest ik denken aan wat je geschreven had over de uitspraken van Goddet en Jardim. Bij het lezen hiervan (jou log) dacht ik: Als het niet ging om mensen die de macht hebben om het leven van duizenden te beïnvloeden, zouden deze uitspraken prima passen in een cartoontekenfilm afgesloten met een Garfield achtige tekenfiguur die je schuin achteruit kijkend schamper toelacht.
  Maar de realiteit van de menselijke geschiedenis is helaas dat macht nog weleens de neiging heeft om regeerders naar het hoofd te stijgen, en zoals Zevenbergen het zegt ‘op hol te doen slaan’.

  Een machteloos gevoel bekruipt mij als ik naar het doen en laten van regeerders kijk. Het zijn maar mensen. Net zo beperkt in wat ze kunnen bereiken als ieder ander. Het enige wat zij extra hebben is de macht, wat weer dankzij hun mens zijn – beperkingen en onvolmaaktheden – subtiel kan veranderen in een gif serum. Daarom is het mijn persoonlijke mening dat een mens simpelweg niet de kwaliteiten heeft om adequaat te regeren en menselijke problemen op te lossen en ben ik met de uitspraak “…de ene mens heeft over der andere geheerst tot diens nadeel.” (prediker8:9) eens.

 4. halllllllllllllllllllllllllooooooooooooooooo
  gast hoe gaat het ermee
  ik vindt je vet tof.

  groeten hakim

Reacties zijn gesloten.