Party! Party!

Een week geleden was mijn moeder op het eiland. Was een ontzettend leuke week voor haar. Naast de tijd dat we doorbrachten met haar … heeft ze ook diverse vrienden van ons ontmoet … waaronder Marcel en Marijke (Arco) …. en Clauss en Janine die ons hadden uitgenodigd in hun appartement in Garajau voor avondeten.

Van Clauss moesten we vooral komen om de muzikale show mee te maken … de zogenaamde ‘Party, Party’ voorstelling. Deze begon ‘s avonds buiten … in het donker langs de rotsen en kust van Garajau. Je kon niks zien maar je hoorde wel het gekrijs in het donker. Volgens Clauss klonk het gekrijs meer als ‘Paaarrrty! Paaaaartyyy!’ We dachten eerst dat het dolfijnen waren …. Maar nee.

Mijn moeder begon te lachen en zei toen dat het ‘cagarras’ waren. Al meer dan 47 jaar geleden had ze dit geluid voor het laatst gehoord …. ’s Nachts langs de kust. We stonden buiten met z’n allen te genieten van het vreemde gekrijs in het donker … mijn moeder genoot het meest.

Portugese naam: Cagarra
Engelse naam: Cory’s Shearwater
Nederlandse naam: Kuhls Pijlstormvogel
Wetenschappelijk naam: Calonectris Diomedea Borealis
Volgens Clauss: Party-Party bird

Cagarra - Calonectris diomedea borealis Cagarra - Calonectris diomedea borealis Cagarra - Calonectris diomedea borealis

(Fotos gemaakt door Rui Ferreira)

Update:
Op twee websites staan geluidbestanden met de lokroep van de Kuhls Pijlstormvogel oftewel Cory’s Shearwater oftewel Cagarra oftewel Calonectris diomedea borealis:

madeira.seawatching.net/sounds.html
selvagens.seawatching.net/sounds.html

Met dank aan Frans Harteveld uit Leeuwarden


Sponsors – Uw logo/link hier toevoegen? Mail me


6 gedachten over “Party! Party!”

 1. Mmm, die snavel vind ik er toch niet echt feestelijk uitzien 😆
  Maar het was voor Isabel inderdaad genieten, het bracht veel jeugdherinneringen bij haar boven!

 2. De Pulmenario die ken ik niet (bestaat die dan wel?). Ik heb wel de Kroet en Poelifinario gehoord (niet gezien).

  De lokroep van de poelifinario luidt …. krrrrrroet!.
  En de lokroep van de kroet luidt ….. poelifinario!.

  :mrgreen:

 3. raadsel opgelost!
  Afgelopen zomervakantie waren wij in Canico de Baixo en hoorden ‘s-avonds op het terras een volgelgeluid dat we niet thuis konden brengen. Via het berichtje op jouw weblog heb ik het bijbehorende geluid van de Calonectris diomedea borealis gevonden op:
  http://madeira.seawatching.net/sounds.html
  Door het een en ander te combineren is nu ons raadsel opgelost. Waar moeders al niet goed voor zijn! Veel luisterplezier.
  gr. Frans

 4. @Frans: Muito obrigado (ontzettend bedankt). De raadsel is inderdaad nu opgelost en ik kan mijn moeder weer eens blij maken …. tenminste … als ze een computer had.

 5. Hoi Don,

  Na het luisteren van de geluidsbestanden moet ik erkennen dat het geluid niet geheel overeenkomt met “paaaarty, paaaaarty”, maar het was natuurlijk wel een leuke aanleiding voor een party. Gelukkig dat Clauss zo’n grote fantasie heeft anders was er van de party niks gekomen. Wij hebben ons net als jullie en Isabel kostelijk vermaakt en het was een ervaring om niet gauw te vergeten.

Reacties zijn gesloten.