Overgekwalificeerd

Ik heb een nieuw woord geleerd … ‘sobrequalificado’ … vertaald ‘overgekwalificeerd’. Het moet een nieuw woord zijn want zelfs in, zowel Portugese als het Nederlandse woordenboek kon ik het niet vinden. Of zou dit woord pas ontstaan zijn sinds mijn komst hier op het eiland?

Ik kreeg namelijk dit woord 2 keer te horen vandaag … en tijdens verschillende (sollicitatie) gesprekken. Men vindt dat ik een te grote scala aan kennis heb … en te veel materie beheers … daar schrikken ze ervan. Ik sta verbaasd van te kijken, …. want ik zelf heb zoiets van ‘ik moet nog zoveel leren’. Voor velen ben ik dus overgekwalificeerd …. iemand die te veel weet en te veel kan …. een duizendpoot. Ik ben niet blij met deze nieuwe titel …. want daardoor kom ik dus niet makkelijk aan een baan hier op Madeira. Tjeezus! Heb ik eens eindelijk kunnen bewijzen dat wij, allochtonen, een graad hoger kunnen bereiken op gebied van kennis en kunnen … word ik er nu voor gestraft!! Vroeger kreeg je te horen van ‘je bent teveel’ … en nu … ‘je weet teveel’ of ‘je kunt teveel’. Houdt het dan nooit op? Overgekwalificeerd … hetzelfde effect als kinderen met een te hoge IQ … op sommige scholen horen ze er dan niet bij.

Ik vroeg aan iemand waarom ze mij ‘overgekwalificeerd’ vonden. Hij gaf mij het volgende voorbeeld: Stel dat een manager jouw CV ziet …. het eerste wat hij/zij denkt is ‘o jee! die zal binnenkort mijn baan overnemen!’. Ik moest wel lachen om deze uitleg … maar het blijkt wel zo te zijn. Niet dat ik naar hun banen zit te azen … maar dat men toch bang is voor iemand die te veel weet. Dit heb ik intussen vaker horen zeggen door diverse mensen hier.

Wat een mop! Ik moest er wel hartelijk om lachen toen ik buiten liep. Mensen op straat die keken me vreemd aan … ‘die lacht teveel’ ….. aaaargggggghhhhhh!!!! (dat laatste dat was ik dus).

Weet je wat het ergste is? Dat tijdens de halfjaarlijkse beoordelinggesprekken bij mijn vorige werkgever … er dan nooit sprake was van het feit dat ik ‘overgekwalificeerd’ was. Nee! Tuurlijk niet! Want anders moesten ze mijn salaris omhoog gooien! Over salaris moet ik al helemaal niks van kenbaar maken hier op het eiland … want als ze zouden horen hoeveel ik vroeger verdiende (let wel: gemiddeld NL salaris voor een IT-er) … dan kon ik het helemaal schudden hier.

Het klinkt misschien wat negatief … maar het is niet zo. Dit had ik al verwacht … ik vind het alleen grappig om het te melden. O ja! … ik kreeg ook het advies om 80% wat er op mijn CV staat … om dat weg te halen … en heb ik misschien een betere kans om een baan hier te vinden. Hahahaha!

Misschien moet ik een groep starten genaamd Anonieme Over Gekwalificeerden …. vind ik misschien andere lotgenoten.

Reacties zijn gesloten.