Ongewenste intimiteit?

Kussende stel

Is intimiteit naarmate een relatie voortduurt …. niet meer gewenst? Of wordt het dan meer gezien als een puberaal iets? Hoort alleen thuis tijdens de eerste maanden van een relatie ….?

Dit valt me op eerder bij stellen die we hebben gekend dan bij ons. We hadden het laatst over en plotseling vroeg we ons af ….

Van bijna iedereen die we kennen (kenden) …. konden we niet heugen dat we ze ooit zagen elkaar spontaan een kus geven … laat staan een lange kus. Heel zelden zagen we sommigen hand in hand lopen …. of mekaar vasthouden (mannetje achter … vrouwtje voor) … nee, zelfs dat niet eens.

Het is niet dat we denken dat ze niet van elkaar houden …. Nee, we geloven dat ze juist veel van elkaar houden. Het is meer dat het intimiteit met de jaren verdwijnt. In ieder geval de publiekelijke versie ervan. Maar waarom eigenlijk?

Is eigenlijk heel jammer want …. daardoor ontstaat een beeld dat het eigenlijk niet meer thuis hoort. Het beeld van een stel die een lange relatie hebben …. hand in hand … of elkaar zomaar omhelzen … of openbaar een spontaan een hartstochtelijk kus geven …. wordt als iets vreemds gezien. Ik moet toegeven dat als ik een jong stel dat zie doen … is het een gewoon beeld …. maar als een wat oudere stel het doet … dan valt het me op.

Vooral in een (ei)land zoals waar we nu wonen wordt dat anti-beeld extra versterkt. Tenzij je heel dronken bent. Misschien is dat de reden waarom men hier graag naar de Araial (dorpsfeest) gaan … om dronken te worden.

Ik geloof dat de meeste mensen (man en vrouw) meer behoefte hebben aan intimiteit met elkaar … probleem is het schaamtegevoel die je erbij krijgt …. als anderen jou bezig zien. Jammer.

9 gedachten over “Ongewenste intimiteit?”

 1. Een spontane dikke knuffel (incl. zoenen) moet kunnen, al is het midden in een winkel of op straat. Hand in hand lopen slenteren over de markt of langs het strand is voor mijn man en mij de gewoonste zaak van de wereld. Je bent toch sámen op stap?

 2. @Cecilia: Ja, in Nederland zie ik wel paren hand in hand lopen …. jong en oud. Voor Willisha en ik is het een automatisme om elkaars hand vast te houden …. anders missen we iets.

 3. Met mijn eerste vriend (een langdurige relatie) liep ik nooit hand in hand, dat deed je niet…
  Met Don voelt het “kaal” als we los naast elkaar lopen.
  Natuurlijk is in de beginfase de verliefdheid het hevigst, je bent nog druk bezig elkaar te verkennen. Dat niveau kun je niet je hele leven vasthouden (zou teveel energie kosten hahaha), maar intimiteit, knuffelen en zoenen hoort erbij!
  Ik vind het altijd heel mooi als ik een oud echtpaar zie dat laat merken dat ze om elkaar geven. Dat hoop ik over 40 jaar ook te doen!

 4. Ik heb op alle continenten gewoond en ben getrouwd met een sexologe en mijn conclusie is: veel hangt af van de cultuur e no resto; Freud explica!

 5. @Robbert: Ik heb het even opgezocht …

  Verdringing maakt dat wat publiekelijk onbespreekbaar blijft ondergronds gaat. Freud, die het gewelddadig karakter van de beschaving blootlegde (zie bijvoorbeeld ‘Das Unbehagen in der Kultur’), liet op allerlei manieren zien hoe verdrongen seksualiteit het leven gaat beheersen en vervormen en leidt tot ziekte en gewelddadigheid. Hoe het beschaafde zwijgen leidt tot onbeschaafd spreken toont Freud in ‘Der Witz’: de seksuele grap, de schuine mop, is een uitlaatklep voor verdrongen seksualiteit.

  Freud verklaart ….

 6. Ik loop ook jaren lang hand in hand met mijn man en dat moet kunnen, en zoenen zeker.
  Op mijn werk was er een mannelijke collega die een oogje op me heb en aan me knie zat en in mijn ogen keek. Ik werd daar niet goed van.
  Hij is wel lief, dat wel maar ik ben al getrouwd dus als we vrienden blijven is dat genoeg. Ik zal hem nog eens duidelijk maken dat hij van me afblijft, maar op een vriendelijke manier anders kom ik in de psychische problemen

Reacties zijn gesloten.