NL koopt deels Porto Santo

Ongelofelijk! Binnenkort lopen er meer Hollanders hier op het eiland rond! Van der Valk heeft een groot stuk strand van onze (kleine)zustereiland Porto Santo gekocht!:

Hotelconcern Van Der Valk bouwt ‘Mega-resort’ op het Portugese eiland Porto Santo…

Het Nederlandse concern Van Der Valk verwacht met de bouw van de ‘Zarco Resort’ op het Portugese eiland Porto Santo, behorend tot de Madeira archipel, een omzet te realiseren van 230 mln. Het gaat om de bouw van een kuuroord, gecombineerd met een hotel, verzamelgebouw voor klinieken, een schoonheidscentrum, sport- en fitnessfaciliteiten, restaurants en vakantiewoningen. Er komt ook een golfbaan van internationale allure.

De keuze voor Van Der Valk om op Porto Santo een Mega-resort te bouwen vloeit voort uit de groeiende populariteit van de eilanden Madeira en Porto Santo als reisbestemming. Tevens beschikt het eiland Porto Santo van een geneeskrachtig bronwater, zo meldde de woordvoerder. In het diepste geheim vonden onderhandelingen plaats met de regionale regering van Madeira en delegatie van Van Der Valk International, dat onlangs resulteerde in een definitieve overeenkomst voor de koop van ongeveer 42 hectare grond, in het zuidkust van Porto Santo, met bestemming om dit ‘resort’ te bouwen. De bouw zal in het vierde kwartaal van dit jaar van start gaan.(bron: amp)

Nou … nog even wachten tot volgende jaar en dan kan ik voor een baan soliciteren bij Van der Valk. Schat! We gaan weer emigreren! … alleen naar het eiland hiernaast!

11 gedachten over “NL koopt deels Porto Santo”

 1. Don Amaro,
  Dit is inderdaad indrukwekkend nieuws.
  Financiele vooruitgang gun ik een ieder. Dat je een leuke baan mag vinden, Amaro, wens ik je zeer zeker ook.
  Maar toch… brengt dit bij mij de nodige gemengde gevoelens met zich mee.
  In hoeverre gaat dit weer ten koste van de autenthiciteit van deze eilanden?
  Al in 1981 toen ik nog op Madeira woonde, bekroop mij het gevoel, als ik bij de bushalte stond in de walm van de uitlaatgassen van de, langzamerhand, steeds toenemende madeirense wagenpark, dat al die vooruitgang ook ten koste ging van fijne dingen.
  Toen ik in 2002 aan mijn gezin de route liet zien, die ik als kind nam naar de padaria (bakker) in de woonwijk onder de Igreja da Boa Nova, was er vooral het gevoel van verlies dat overheerste.
  Het toenmalige rustige wandeltochtje was veranderd in een traject waar je vooral op je hoede moest zijn voor de coureurs die zichzelf vooral als rallyrijders bezagen. En de mooie uitzichten op Funchal waren verdwenen ten behoeve van de luxe ‘beton kasten’ van (o.a. teruggekeerde) Madeirense emigranten.
  Vooruitgang? ….HHmmmm
  Marisa

 2. Jammer, dat hier weer zo;n megaprojeckt wordt opgestart, dit eiland heeft zijn charme maar deze gaat door dit gebeuren waarschijnlijk helemaal verloren….als het aan ons zou liggen stop…laat dit niet doorgaan…er is anders geen weg terug.

 3. Let even op de datum van het ‘persbericht’: 1 april 2005
  De bron van het bericht: AMP
  Lijkt mij een hele goede 1 april-grap!

 4. En de winnaar is … Klaas Dijkhuizen!!
  He, he …. het heeft wel meer dan 1 jaar geduurd voordat iemand het door had 😆

 5. Porto Santo moet Porto Santo blijven. Laat het niet verknald worden door massatoerisme. Laat het eerder exclusief blijven, dan blijft het misschien nog het meeste gespaard.

 6. We zijn net terug van Madeira. Ik ken het eiland sinds okt’87 en kom er jaarlijks en soms vaker dan 1x. Voor mij is het nu overduidelijk: Madeira is niet meer wat het was! Ik weet de bevolking wil ook vooruitgang, maar wat er nu gebeurt is niet in hun voordeel. De snelweg is levensgevaarlijk met de korte, soms onoverzichtelijke invoegstroken. Flatgebouwen rijsen als paddestoelen uit de grond en er wordt geen rekening gehouden met de naaste bewoners, die hun uitzicht kwijtraken door de betonnen muren die pal voor hun woning omhoog rijsen. Politiek gezien is Maderia ook niet zuiver. In het vaste land mag de minister president maximaal 8 jaar regeren, maar de president van Madeira is al vele jaren langer aan de macht. Prijzen van luxe artikelen worden voor de bewoners ook “kunstmatig” hoog gehouden. Excuus hiervoor is dat de tarieven van de havens zo hoog zijn.
  Het wordt tijd dat de bewoners van Madeira iets gaan doen aan de corruptie wat heerst op het Eiland.
  Hoewel de hele familie van mijn man op het eiland Madeira woont, zien wij geen toekomst op het zonnige eiland met zijn mooie levada wandelingen en het prachtige uitzicht vanaf het hoger gelegen landschap.
  Het zou mooi zijn als enkele delen van het eiland monumentaal gebied verklaart zou kunnen worden om het nu snel veranderde Madeira tegen te kunnen houden.

Reacties zijn gesloten.