Mysterie 1 – Bussen

Het volgende is echt een mysterie ….

Je neemt de lokale bus hier … in mijn geval de bus nummer 2 van Funchal naar Caniço … representatief voor mijn verhaal. Meeste mensen die de bus nemen op Madeira … zijn leden van de lokale bevolking. En wat is het meest opmerkelijke kenmerk dat Madeirenses hebben? … ze zijn klein (vergeleken met leden van de Benelux en andere West-Europese landen). U bent met me eens als ik zeg ‘dat de lokale bus meer gebruikt wordt door de lokale bevolking’.

Nou dan …. waarom hebben ze de stop-knop in het plafond van de bus gezet? En de bussen zijn nogal hoog qua plafond. Alle knoppen bevinden zich in het plafond … sommige bussen hebben misschien één of twee bij de deuren … maar verder alle andere knoppen …. plafond!

Het gebeurt vaak dat als ik in de bus zit dat men aan mij vraagt of ik de knop wil drukken. Sorry mijnheer. Met uw toestemming. Zou u zo vriendelijk willen zijn om voor mij op de knop te drukken (wijsvinger naar boven). Dank u vriendelijk. Mijnheer is ook zo groot! ….. Nee! Jullie zijn te klein! De meeste lokale mensen komen er amper … tenzij de op de stoel gaan staan … maar dat is te riskant terwijl de bus aan het ‘racen’ is.

Wie heeft er nog meer van dergelijke mysteries?

6 gedachten over “Mysterie 1 – Bussen”

 1. Het verbaasde mij al enigszins tijdens ons bezoek aan Madeira dat de (enige)bus waarin wij gezeten hebben voornamelijk bedoeld was voor staanplaatsen. Ik vroeg mij toen af of dat wel zo handig was met al die bochtige wegen! En inderdaad de stopknop dwong, na een speurtocht naar waar die zat, om op te moeten staan.

  Vroeger zaten ze meestal ter hoogte van de ( bovenkant) van de ramen. Toen was het al de kunst om in te schatten wanneer er een bocht aankwam en op de knop te drukken voordat de chauffeur erdoorheen sjeesde ( want ook toen moest je ervoor gaan staan en ook toen vonden buschauffers het nodig er een achtbaanrit van te maken) of als het toch niet anders ging, je toch maar op tijd schrap te zetten, om niet door de gang heen te vliegen of op degene naast je terecht te komen.
  Dus dat ze die dingen nu in het plafond verwerkt hebben … ??? … inderdaad, een mysterie!

 2. Je hebt toch niet toevallig iets tegen wat minder grote mensen he. Je kent mij, IK BEN NIET KLEIN…. gewoon wat minder groot.

 3. @Marisa: je bedoelt toch niet de bussen op het vliegveld?

  @Piet: wees gerust, Piet. Groot, klein, dik, dun … voor mij is iedereen een mens en gelijk in mijn ogen. Trouwens ik geloof dat klein zijn meer voordelen heeft dan andersom.

 4. De rit ging vanaf de halte onder de Igreja da Boa Nova naar de stad.
  Het was zo’n bus zoals je die ook hier in Nederland hebt. Een paar zitplaatsen langs de zijkanten maar voor de rest alleen lege ruimte. Voor het blikje sardine effect tijdens spitsuren.

Reacties zijn gesloten.