Minha mae

Mijn moeder

In 1958 besloot een vrolijke en mooie Madeirense schone om, zoals vele anderen toen op Madeira, om naar het buitenland te emigreren. Toen waren Amerika, Venezuela, Zuid Afrika en ….. vreemd genoeg …. het kleine eiland Curaçao de meest gewilde eindbestemmingen. Ze volgde haar hart en de rapariga da Ponta do Sol stapte op het schip genaamd Vera Cruz ….. en vanaf Funchal vaarde ze dezelfde route dat Christofel Columbus nam richting de nieuwe wereld … met als eindbestemming Curaçao.

Eenmaal op Curaçao aangekomen had mijn moeder meteen werk. Zij was (en is nog steeds) een vrouw met veel kwaliteiten … vooral op het gebied van koken, verzorging, kleding maken enz. Daarnaast had ze nog een andere eigenschap … namelijk haar schoonheid … dat zeker niet ongemerkt was door de Yu-di-korsou.

Helaas voor hen was het een onbegonnen zaak … want mijn moeder was ontzettend kieskeurig en tegelijkertijd nuchter. Mannen vonden in haar geen slachtoffer maar een geduchte tegenstander. Desondanks was er wel eentje … een brutale knaap …. een chauffeur die werkte voor de Amigoe krant. Hij zag haar toen en nam de uitdaging aan …. wierp al zijn charmes en versiering arsenaal in strijd om haar hart te veroveren. Diezelfde chauffeur kreeg een jaar later de titel van vader … mijn vader … nadat mijn moeder haar toestemming aan hem gaf om met haar te trouwen.

Jaren gingen voorbij en de Madereinse schone uit Ponta do Sol woont nu in Nederland … en haar schoonheid is nog steeds een probleem. Nederlandse mannen van haar leeftijd vallen nog steeds op haar. Soms ergert ze zich daaraan … want ze vindt dat die mannen haar toch niet kunnen bijbenen … zowel fysiek als geestelijk. Zij is een sterke vrouw … ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Zelfs discriminatie … vanwege haar huidskleur en achtergrond. Gelukkig wist ze altijd haar waardigheid te behouden en ze was (en is nog steeds) trots op wie ze was (is).

Mijn lieve moeder is vandaag jarig ….

Hoe oud zij vandaag is geworden? Als je haar nu ziet dan vraag je eerder hoe jong is ze vandaag geworden. “Ik ben 24 plus heel veel maanden” zou mijn moeder zeggen.

Het komt vaak voor dat ze haar 65-pas te voorschijn moet halen omdat men haar niet wil geloven dat ze 65+ is. Ze moet er wel om lachen … dat vleit haar. Ik hoop dat ze mij die genen ook heeft doorgegeven …

Mensen die ze tegenkomt stellen vaak de volgende vraag “waar komt u vandaan?”. Vol trots zegt ze dat ze uit Madeira komt …. M-A-D-E-I-R-A zegt ze dan … zodat ze het goed begrijpen. Sommige Nederlanders, vooral de wat oudere, beginnen dan het oude bekende liedje van Ted de Braak te zingen: “Een Glaasje Madeira, My Dear?” … een weinig vleiend lied over een oudere man die probeert een jong meisje te versieren met behulp van de nodige glaasjes Madeira. Nou … zoals ik al eerder schreef … met haar is dat een onbegonnen zaak.

Als je in Alkmaar bent … het kan zijn dat je haar tegenkomt … misschien in één van de stadsbussen. Een klein lieve dame … met stralende ogen … met zilverwit haar …. en een ontzettend lieve glimlach. Als je haar begroet … wilt je dan ook tegen haar zeggen … dat wij (haar zoon en schoondochter) ontzettend van haar houden ….. en dat ik ontzettend trots ben om haar zoon te zijn.

Lieve moeder … querida mae …
Parabens pra voce, … nesta data querida. …. Muitos felicidades! Muitos anos de vida! (Van harte gefeliciteerd, … op deze geliefde dag. …. Heel veel geluk! Heel veel jaren nog te leven!)

O seu filho (Uw zoon)

Moeder en ik

8 gedachten over “Minha mae”

 1. Vanuit Deventer van harte gefeliciteerd en nog héél véél jaren in goede gezondheid toegewenst!

 2. Muito parabens para a minha sogra (e naturalmente também para o meu marido)! Uma boa saúda e muitos anos felizes!!!

 3. Caro Amaro,
  Tal como as primeiras letras do seu nome, está claro q. vc. ama sua mãe. E fazendo uma homenagem pública no aniversário dela náo só
  prova isto, como faz de vc um homen de bem.
  Parabens a ambos!

 4. @Jan en Xaviera: Dank jullie wel.
  @Willisha en Robbert: Muito Obrigado.
  @M&M: Ook bedankt voor jullie felicitaties.

  Vooral bedankt namens mijn moeder vanuit Nederland

 5. Een beetje laat, maar alsnog van harte gefeliciteerd met je moeder.
  Het isinderdaad een pracht mens, en zo lief en zo goed voor andere. Ik ben blij haar te hebben mogen ontmoeten.
  Groetjes van de buren, ook aan je moeder.

 6. Grappig. Ik heb ook dezelfde route als je moeder gevolgd. Madeira (Ribeira Brava) – Curacao – Nederland. Ben wel een stukje jonger.
  A tua querida mae, muitos parabens y hopi anja mas di bida. Mi ta bini tuma salud ku bolo!
  Hopi kumindamentu,
  Joao

Reacties zijn gesloten.