Madeirense vrouwen

Gerry geeft op zijn weblog een omschrijving van de Maderiaanse vrouwen. Ik ben het niet eens met zijn nogal negatieve omschrijving ….

Ik moet erbij zeggen dat ik de vrouwen van Madeira op twee manieren vergelijk … namelijk:

 • Vroeger en nu
 • Met Nederlandse vrouwen

Vergeleken met vroeger (dan praat ik over eind 70 jaren) zijn de Madeirense vrouwen vooruit gegaan … op het gebied van uiterlijk en kleding. Veelal is te danken aan het feit dat vroeger vele gezinnen zijn geëmigreerd naar het buitenland … vervolgens een make-over meemaken … en nu naar Madeira terugkeren.

Vergeleken met de Nederlandse vrouwen vind ik dat de Madeirense vrouwen meer eigenwaarde hebben en minder schaamte hebben. Ze pronken inderdaad meer en laten graag al hun welvingen goed in het daglicht laten komen … dat menig Nederlandse mode recensenten stijl (met dubbele axel) achterover zouden vallen. Maar juist DAT maakt het die vrouwen aantrekkelijk … de eigen trots en zelfvertrouwen in hun zelf en hun eigen lichaam hebben.

“Het oog wil ook wat hebben” is een bekende uitspraak … maar juist als je aan je eigen uiterlijk twijfelt en die gaat verbergen … dan zend je een bevestiging uit … namelijk de belachelijke boodschap van alle (vrouwonvriendelijke) reclame-makers … je bent van natuur niet mooi genoeg bent om aan anderen te tonen … dat je moet je schamen hoe je eruit ziet. Door niet met je uiterlijk en lichaam te pronken … bevestig je dat ze gelijk hebben.

Hier op Madeira wordt juist bewezen dat het flauwekul is! Dit ben jij! Dit is wat je hebt! Dit is wat men krijgt (te zien)! Vind je het niks aan? Dan ben jij degene die een probleem heeft, niet ik! …. ik bedoel ‘zij’!

3 gedachten over “Madeirense vrouwen”

 1. Een waarheid als een koe, een positief zelfbeeld straalt automatisch uit naar hoe anderen tegen je aankijken.
  Doet me denken aan enorme Antilliaanse vrouwen met een ‘pegaditu’… 🙂
  En ik vind het nog leuk ook!

 2. Don

  Fijn zo’n gespreks onderwerp over vrouwen, nu maar afwachten hoe CasaSpider de Antilliaanse vrouw gaat beschrijven.

 3. @CasaSpider: Aha ‘pegaditu’ … is het al een officieel Papiaments woord dat ik het kan toevoegen in mijn vertaler?

  @GG: Casa beschrijft ze niet meer (hij kijkt wel uit) … maar legt ze vast (op foto).

Reacties zijn gesloten.