Kleine verschillen

Deze keer wil ik het hebben over een paar (misschien voor jullie) onbenullige dingen. De reden waarom ik het hier over wil hebben is dat ik merk dat ik ze na een tijdje als heel gewoon ga vinden. Nu ik hier nog maar 2 maanden ben op het eiland … kan ik ze nog als apart bestempelen … in vergelijking met Nederland.

Het eerste wat mij te binnen schiet zijn … duiven. Wat is er zo bijzonder aan duiven zal je denken, hier bij ons zie je ze over al … vooral op de Dam in Amsterdam. Nou …. ik ze zie hier …. in onze supermarkt. Buiten? Nee … binnen! Boven op het dak? Nee …. op de vloer en gewoon aan het wandelen langs de schappen en de wandelpaden van de supermarkt. Het enige wat ze missen is zo´n miniwinkelwagentje. De eerste keer dat ik zag moest ik lachen … maar het is nu een vertrouwd beeld geworden. Boodschappen doen met de duiven. P.S. het is overal schoon … nergens een keutel of iets dergelijks te zien … dus houden die duiven het wel netjes (zoals mijn schoonvader zegt als er een vogel overvliegt: ´poepertje dicht´).

Wat ook anders gaat is de manier van werken. Hier werken ze door van ´s morgens vroeg tot laat in de avond (soms tot 22.30 uur). De bouw werkt ook op zaterdag. De meeste winkels, voornamelijk de supermarkten, zijn iedere dag open … van 9:00 tot 22:00, iedere dag in de week. Dat laatste is best handig en je past je daarbij aan … je profiteert ervan en gaat ´s avonds wat halen voor het eten die avond.

Dat brengt me op het onderwerp eten. In het bijzonder de tijden dat men gaat eten. Ontbijt en lunch zijn hetzelfde qua tijdstippen, behalve dat de kwantiteit wel anders is. Een lunch is hier zeker geen sneetje met kaas, maar een complete maaltijd … die je al doet denken aan avondeten. En misschien dat daardoor het avondeten hier ook pas veel later start … namelijk na 19:30. Je ziet dat men hier heel laat met het avondeten beginnen … zodat het terecht avondeten heet. In restaurants zie je twee groepen, namelijk voor 20:00 … dat zijn merendeel toeristen … en vervolgens na 20:00 komt de lokale bevolking binnenstromen. Inmiddels hebben we de gewoonte genomen om pas laat met avondeten te beginnen.

Een andere kleine maar merkbaar verschil. Als je op straat loopt en er komt een tegenligger … dan wil de lokale bevolking links passeren in plaats van rechts (dus willen ze jou rechts passeren). Vraag me niet waarom … het is nu eenmaal zo. Probleem is dat in de stad ook veel toeristen rondlopen en dus is het iedere keer bepalen of de tegemoetkomende persoon een toerist is of niet. Vaak is het wel even twijfelen … maar in mijn geval gaan ze vreemd genoeg een ruime stap opzij al voor dat ik ze voorbij loop.

Nog meer verschillen? Wat dacht je er van dat je voordat je je loonstrook ontvangt eerst moet tekenen voor ontvangst?

Een ander feit. Een groot gedeelte van de werkende bevolking hier op het eiland heeft twee of meer banen. Door de week de ene baan, in het weekend de andere baan, sommigen werken overdag bij de ene en ´s avonds bij de andere baas. Op deze manier proberen ze om toch een redelijk inkomen te krijgen. Vrije tijd is een luxe hier op het eiland.

Ik hou het hierbij. Ik weet zeker dat ik meer zaken ben vergeten. Misschien vallen ze me niet meer eens op en zijn het de normaalste zaken in de wereld voor mij geworden. Ik nodig daarom de Hollanders en Belgen die ook op Madeira wonen om hier andere verschillen aan te geven. Ook die van andere (ei)landen zijn welkom.

14 gedachten over “Kleine verschillen”

 1. Het is inderdaad zo dat ik na 4 maanden dingen als gewoon beschouw die eerst vreemd voor me waren…

  Geen auto hebben, dus lopend boodschappen doen, een lunch van 1,5 uur (waardoor ik ’s avonds veel minder moe thuis kom, ook al is het uren later dan normaal), pas om half 8 opstaan omdat ik toch pas om kwart voor 9 de deur uit hoef, regelmatig een colbertje aan, inmiddels weten dat het écht koud kan zijn (als het 14 graden is en je hebt geen verwarming in een minder goed geïsoleerd huis) en dat er sneeuw op de Pico Arieio kan liggen!!!

 2. Oh ja, in huis zijn er ook duidelijk verschillen. Wij hebben in ons (gemeubileerd gehuurde) appartement géén stofzuifer, magnetron, koffiezetappraat of waterkoker. Dus gewoon bezem, stoffer en blik, water koken in het pannetje op het gas, koffie is voor Don oplos en voor mij cappuccino uit een zakje! Het leven kan zo gemakkelijk zijn 😆

 3. Amaro, toen ik vanuit Curaçao naar de V.S. verhuisde, merkte ik ook zoveel verschillen op….Hier zijn zoveel winkels ALTIJD open. Ik kan 24 uur per dag inkopen doen, 24 uur per dag naar Mc Donalds, etc. Op Curaçao kan je dat natuurlijk vergeten (behalve de truk’i pan!).

  De huizen blijven hier bijna altijd dicht. Op Curaçao staan de ramen en de deuren lekker open. Hier in Atlanta genieten de mensen tijdens de zomer (binnenshuis) liever van hun airco. Ik woon in een appartement en heb maar 1 groot raam en een schijfdeur. Old habits die hard, want alhoewel ik ’t normaal vind dat anderen hun ramen dicht houden….gooi ik die van mij nog steeds open;).

  Zoals Willisha zegt…Je went snel!

 4. @Willisha en Stacy: Ik weet precies waar jullie het over hebben. Tot 6 jaar geleden woonden wij nog op Curacao, waar het leven heerlijk simpel en relaxed was. We hadden daar twee afstandsbedieningen: eentje voor de TV en eentje voor de VCR. Twee computers, waarvan eentje met een dial-up verbinding verbonden aan het internet. Alleen een wasmachine, en geen wasdroger. Twee traditionele SETEL telefoons.
  Sinds eind 1999 wonen we in Cedar Rapids, Iowa. Nu hebben we teminste 14 afstandsbedieningen: 2 voor de TV’s, 3 voor de DVD spelers, 2 voor de VCRs, 1 voor de Xbox, 2 voor voor de digital cable decoders, 4 voor de stereo’s. Vier computers, waavan 3 in een netwerk verbonden via de cable aan het internet. Een wasmachine en een wasdroger. Twee traditionele telefoons en 3 draadloze. Een Xbox, een PlayStation, etc. etc.

  Wij kunnen ons hier gelukkig prijzen met een deck. Van eind april t/m begin oktober eten wij vrijwel dagelijks met ons hele gezin buiten op het deck, terwijl Amerikaanse buren binnen zitten met de airco aan.

 5. @Henk: 14 AB´s?? en te bedenken dat je meer loopt om de juiste te zoeken dan als je gewoon ernaar toeloopt en de knop indrukt of draait. k begrijp heel goed waar jullie blij zijn met jullie deck .. zoals wij hier met onze ruime balkon. Bytheway voor de vragen hoe en waarom … doorloop de website van Willisha (vanaf vorige jaar) http://madeira.web-log.nl

  @Stacy: Trukdipan jaaaaa! Nostalgie! Ik denk dat we overal naar die richting gaan … 24 uur … 7 dagen in de week open economie.

  @Willisha: In de zomer (en na de bouw) gaan we meer op onze balkon buiten eten.

 6. Ik sta met name te kijken van de arbeidsmoraal op Madeira zoals jij die beschrijft. Madeira is toch Portugees. Toen ik eind jaren ’80 in Portugal op vakantie was klaagde een Nederlandse radio-reporter tegen mij. Hij was geboren Portugees en deed nu het nieuws van Spanje en Portugal. Hij ergerde zich dood aan de laks- en luiheid van de Portugezen, t.o.v. de Spanjaarden. Op Madeira gaat het er dus anders aan toe.
  Waar komt al dat werk eigenlijk vandaan, ik bedoel wat doen ze dan allemaal?

 7. @Casa: ik heb nog nooit van mijn leven zoveel gedaan op een werkdag, en toch kom ik niet zo afgeknoedeld thuis als in Nederland het geval was. Ik heb alle moderne middelen tot mijn beschikking (computer, internet, e-mail, fax), maar de hoeveelheid gegevens die ik per dag ontvang en verstuur is ongelofelijk. En het drukke seizoen moet nog beginnen, zegt men…

  In de bouw is men vooral druk met appartementen en hotels. Verder worden er twee grote shoppings centres gebouwd, één bij ons op de hoek (lopend naar de film!!!) en één vlak bij het kantoor. Er wordt nog steeds heel veel gebouwd, omdat men verwacht dat het toerisme op Madeira de komende jaren sterk zal groeien. Ook het wegennet wordt nog steeds uitgebreid, routes waar je vroeger 4 uur over deed kunnen nu in een half uurtje over de snelweg!

  Wij doen er alles aan om de stroom bezoekers tussen Nederland en Madeira te vergroten. Over een week komen mijn broer en schoonzusje op bezoek, in september willen Don’s moeder en een goede vriendin van haar komen en andere vrienden zijn ook al druk aan het plannen. Het is zo’n mooi plekje, komt dat zien komt dat zien! 😆

 8. Ik wil dolgraag op Madeira wonen met mijn gezin, maar durf mijn vaste baan in Nederland niet op te geven. Mijn man komt van Madeira en mijn hele schoonfamilie woont er. Zit nu te denken om mijn zwangerschapsverlof daar door te brengen. Maar mijn man wil niet bij zijn moeder en zus inwonen. Heb je goede tips hoe ik het beste een huisje kan huren in nazareh, Funchal?

 9. Is het jullie ook opgevallen dat ze altijd koffie in het cafe drinken? Mijn schoonmoeder brouwt een keer per dag koffie voor bij het ontbijt wat de kinderen ook drinken en daarna gaan ze naar buiten om voor 50 cent koffie in het cafe te drinken met de rest van de “neighbourhood”.

 10. Leuke website…
  ik heb een vraagje voor Henk, ook wij zijn 5 maanden geleden uit curacao vertrokken en merken heeel erg de verschillen met Nederland, zo erg zelfs dat we hier niet willen blijven 🙂
  Cedar rapids Iowa is voro ons een option, Henk zou je me prive willen mailen, ik zou graag willen weten hoe het daar is.
  groetjes, Chantal (den haag) deauphine@yahoo.com

 11. Goede avond…
  Wij willen erg graag verhuizen naar Madeira.
  Mijn vraag is alleen of er makkelijk werk te vinden is.
  En of je makkelijk een huurhuis kun vinden.
  Verder is zo goed als alles al zeker maar dat is het enige struikelblok.
  vooral omdat je ”hier” zekerheden hebt die ja dan opgeeft.
  Wat ik weet is dat een school voor de kinderen vinden geen probleem is.

  groetjes
  Mirella

Reacties zijn gesloten.