Kerst Tradities

Het voorbereiden van de december feesten is een nogal intensief gebeuren hier op het eiland Madeira.

Op 8 december worden de ‘Presépio’ (kerststal) in bijna iedere dorp opgebouwd … met de daarbij behorende beeldjes. Je vindt ze ook in de hotels en restaurants. Voor de minder gelovigen: beschouw ze als model crèches van toen.

Behalve ‘Presépio’, heeft Madeira als traditie ook de ‘Lapinha’. Het vertegenwoordigt vaak een berg of een dal, gemaakt van donker bruin beschilderd kaft papier, met een heel netwerk van figuurtjes zoals huizen, figuren, bruggen, dieren, en verschillende zeer bouwseltjes. In het epicentrum van het geheel ligt dan kindje Jezus met daaronder een rij met verschillende soorten fruit (appels, sinaasappels, mandarijnen) … en kleine potten waarin men tussen de eerste en 8 december (tarwe)zaadjes hebben geplant. Men zegt dat als je de zaden later daarna plant …. ben je verzekerd van een goede oogst.

In de meeste huizen heeft men een ‘Lapinha’ en je hebt sommige ‘uitslovers’ erbij … die het verder uitbreiden met compleet speelgoed dorpen, houten boomstammen, steen en plastic dieren, vijvers, en zelfs stoom produceren. Madurodam zou er jaloers van worden.

Negen dagen vóór kerst (24 december) gaan de godsvruchtige Madeirense bevolking naar de mis …. zes uur ’s ochtends!!! Voor de dageraad wordt er gebeden voor de negen maanden zwangerschap van Maria. Dit heet ‘Misa do Parto’ (Mis van de Bevalling). Iedere dienst wordt beëindigd door een kleine bijeenkomst op het kerkplein … met zang en drank.

Op 31 december loopt de traditioneel-bewuste Madeiraan met iets dat hij/zij heeft geleend in zijn zak …. plus aantal muntstukken. Tevens met 12 rozijnen in zijn hand hebben. Aldus uitgerust, heeft hij/zij 12 (!) wensen die dan klokslag middernacht kan uitbrengen en in vervulling gaan.


Sponsors – Uw logo/link hier toevoegen? Mail me


3 gedachten over “Kerst Tradities”

 1. Het klinkt als of je er ale jaren ervaring in hebt!!

  HIK, HIK Proost

  Die ochtend mis is hartstikke lekker!!

 2. Ik behoor tot de categorie ‘ongelovig’. Als het om dit soort dingen gaat, dan.
  Wat ik mij herinner uit de jaren zeventig is dat dit inderdaad een belangrijke gebeurtenis was in het leven van de Madeirense Katholiek.
  Het thuis opgetuigde presépio onder aan de kerstboom werd met trots getoond zowel aan medegelovigen als aan de ongelovige, zoals ik. Dat Jezus niet in december geboren is en dat de Kerst gebruiken een heidens achtergrond hadden was mij toen als elf/twaalfjarige al bekend. Maar uit beleefdheid en verlegenheid liet ik het bij instemmend knikken om de erin gestoken creativiteit als men een relaas deed van al het verrichte werk. Alleen ingaan op de uitnodiging om ook nog eens het nog grootser opgetuigde presépio en of lapinha in één van de kerken van Funchal te gaan bewonderen ging mij ook toen al te ver. Dus die heb ik dan ook nooit gezien. Maar dat die kerkelijke presépios/lapinhas druk bezocht en bewonderd werden, getuigden de krant berichten met foto de volgende dagen wel.
  Wat mij nu opvalt uit wat jij vertelt, en van de foto’s die ik zie van Madeira is dat alles om deze gebeurtenis tegenwoordig nog grootser, pompeuzer aangepakt wordt. Een deel van wat je vertelt, zoals de erbij komende bijgelovigheden, is nieuw voor mij, want ondanks het feit dat het grootse deel van mijn Madeirense familie toen katholiek was (en is )heb ik hier niet eerder van gehoord. Maar dat zegt niks.
  Wat blijkbaar wel onverandert is gebleven is dat Bacchus (Romeinse god van de wijn) nog steeds meer invloed en aantrekkingskracht heeft dan degene aan wie men dit feest opgedragen heeft. 😉

Reacties zijn gesloten.