Je kan het!

Ik vind dat de eigenaar van de website, met andere woorden de eigenaar van het (domein)naam, degene is die zijn eigen website moet ontwerpen, bouwen en beheren. In principe.

Nu is het zo dat niet iedereen wel weet hoe je een website kunt ontwerpen …. En laat staan bouwen. In dat geval huur je mensen die het kunnen … zogenaamd web designers. Een minpunt is (helaas) vaak dat veel web designers dan vinden dat het ‘hun’ website is … ze beschouwen het hun eigendom. Tevens vinden ze het dan belachelijk dat de ‘echte’ eigenaar (hun opdrachtgever) zich gaat bemoeien met het ontwerp … en nog erger met de bouw en beheer ervan.

Ik werk niet op deze manier. Integendeel. Mijn doel is om mijn klanten zo ver te krijgen dat ze wel gaan bemoeien met het ontwerp … en als het kan ook zelf hun website bouwen en beheren. Ik begin altijd door die stappen zelf te doen en vervolgens uitzoeken in hoeverre hij/zij bepaalde onderdelen kan overnemen … of wil leren.

Zo zijn onlangs twee klanten overgegaan naar een 2de versie van hun website … een 2de versie die ze zelf hebben ontworpen.

True Travel
De heren van True Travel hebben vandaag een nieuwe versie van hun site online gezet. De lay-out van de website is dus veranderd. Alistair, directeur van True Travel, heeft de nieuwe lay-out ontworpen en … ook zelf gebouwd. Hij heeft een aantal onderdelen van de vorige versie in gebruik genomen … zoals de afbeeldingen. Mijn rol is nu advies geven en het beheren van hun online boekingen en database. Hiermee heb ik bewezen dat je een algemene directeur van een bedrijf … die in het begin beweerde niets van computers te begrijpen … nu zelf zijn eigen website kan laten bouwen. Echter hij denkt daar anders over … als je ziet dat hij het web design aan mij toe schrijft onderaan zijn site.

Lydia van der Weide
Ook Lydia heeft afgelopen dagen een nieuwe versie van haar website opgezet. Ook hier is er sprake van een nieuwe lay-out dat zij samen met Jeroen Hoogenboom hebben ontworpen. Ik moet bekennen dat ik in het begin twijfels had met de kleuren combinaties … maar nu dat ik het resultaat zie vind ik het heel mooi geworden. Mijn rol is nu ook advies geven en het voeren onderhoudswerkzaamheden.

Zo zie je dat je kunt je eigen website/webpagina bouwen … alleen je hebt twee dingen nodig:

tijd … en geduld!

3 gedachten over “Je kan het!”

 1. In theorie ben ik het met je eens, maar in de praktijk weet ik dat veel mensen niet het geduld of de tijd hebben om zich te verdiepen in het bouwen en onderhouden van een website. Daar huren ze dus deskundigen voor in! Net zoals ze ook niet zelf hun foldermateriaal afdrukken op hun eigen kleurenprinter bijvoorbeeld. Het kan best hoor, maar de kwaliteit blijft vaak achter in vergelijking met een professionele printer. Zo ook met websites!

  Ik ben het helemaal met je eens als het gaat over het eigendom van de website. Maar ik weet uit eigen ervaring dat het moeilijk is als iemand kritiek heeft op iets dat jij gemaakt hebt. Ook al vraag je de ander om kritiek, toch is het soms niet leuk als ze andere ideeën hebben. Toch moet de eigenaar van de website zijn/haar mening geven, om zo uiteindelijk een website te krijgen waar hij/zij tevreden over kan zijn!

  Dus tijd en geduld… aan alle kanten 😆

 2. Vind dit een hele interessante post.
  Toevallig heb ik gisteren bij de Bieb een boek geleend over het zelfmaken van een Homepage. Basics in het kort. Na het gelezen te hebben dacht ik inderdaad:’Oké, dat moet te doen zijn’. Maar niet zo lang geleden was mijn kijk hierop toch heel anders. De term HTML alleen al had een heel hoog ‘abracadabra’ gehaalte. En als ik ga vertellen hoe ik tegen het hele Internet gebeuren aankeek toen we het net kregen ga ik mezelf belachelijk maken. :mrgreen:
  Daarom vind ik het heel leuk dat je dit vertelt. En dat je op deze manier aankijkt tegen het werk dat je levert voor een ander.
  Dat je met tijd en geduld heel veel te weten kunt komen, ben ik eens. Maar gewoon aan iemand die er verstand van heeft vragen of hij dat even voor je wil doen , heeft ook wel wat.:D

 3. @Willisha: inderdaad veschillen de meningen tussen opdrachtgever en de bouwer. Terwijl de klant zich om zaken zoals kleuren, lettertypes en afbeeldingen druk maakt … vind ik belangrijker de tekst en inhoud van een website zo ook de bedieningsgemak …..

  @Marisa: de eerste stap is durven …. en daarna volgt de rest.

Reacties zijn gesloten.