Horloge 50 jaar terug

Een citaat uit GG’s blog ‘Ik wil mijn ei kwijt!’:

Toen ik aankwam per vliegtuig vanaf Engeland, zei de piloot: Geachte mensen, zoals u weet is er een verandering in tijd, en wilt u daarom uw horloge 50 jaar terug zetten. Madeira is druk bezig zichzelf te ontwikkelen tot een Europese standaard. Het enige waar ze tot nu toe zijn in geslaagd is praten of zal ik zeggen “Ouwe-hoeren”.

Daar ben ik deels eens … wat betreft ‘ouwehoeren’ en vooral ‘roddelen’ daar is men hier heel gedreven in. Een nationale sport … zoals ik al eens schreef … vorig jaar in mijn artikel Bilhardar. Ik had het voordeel dat ik al heel vroeg hiervan wist …. aangezien ik opgroeide in een (deels) Madeirense cultuur … en dan in combinatie met de Antilliaanse cultuur … dan heb je heb je alle facetten van extroverte en emotionele communicatie technieken meegemaakt … met andere woorden: ge-ouwehoer.

Waar ik niet mee eens ben met GG is de bewering dat men 50 jaar achterloopt. In veel dingen vind ik het juist dat ze vooruit lopen. Sommige gebieden, zoals Internet gebruik, lopen ze inderdaad achter … maar dat geldt ook voor veel Europese landen.

Maar … what if? … was het maar waar dat ze 50 jaar achterliepen … want dan had je een heel andere Madeira leren kennen. Een onberispelijke natuur en geen luxe meer …. Geen tunnels. Geen snelwegen. Een paar visuele voorbeelden van het Madeira van vroeger …..

1920-30 old village house - www.madeira-archipelago.com A Madeira 19th century albumen photograph of a local people on Monte toboggan (sledge) - www.madeira-archipelago.com

Is het niet zo dat juist hetgeen is waar men op zoek is als men Madeira bezoekt? Ik durf best te wedden dat voor grotendeels van de passagiers in het vliegtuig met alle plezier hun horloges 50 jaar terug zouden zetten.

15 gedachten over “Horloge 50 jaar terug”

 1. Don

  YES!!!!!!!!!!! er wordt gereageert, dat was het hele idee van m’n verhaaltje. (Je hebt me door), Uiteindelijk wil ik de show van Oprah overnemen en via mijn weblog probeer ik het een en ander. En het werkt, nu nog even wachten met het verhaal over de Portugese vrouwen en dan breekt de hele boel los.

  Even serieus, ik probeer via m’n verhaaltjes mensen na telaten denken over het korte leven op deze drukke aardbol.

  Wees positief en geniet!

 2. Genieten doen we nu al … en zo ook positief. Ik ben benieuwd wat je over de Portugese vrouwen zult gaan schrijven …. maar ik stel voor dat je ook schrijft over de Nederlandse vrouwen. Dan zal CasaSpider het hebben over de Antilliaanse vrouwen … en Willisha zal het hebben over de Nederlandse mannen.

  Misschien dat dan één van onze lezeressen een ingezonden stuk wil schrijven over de Portugese mannen.

 3. Ik was teverlegen om tebemoeien met Nederlandse vrouwen. En daarom laat ik dat onderwerp aan CasaSpider over. Met Portugese vrouwen heb ik meer ervaring, ik zal je een hint geven: Scheren!

 4. Sommige van de veranderingen die ik zag toen wij, vier jaar geleden (na bijna 20 jaar,)op Madeira waren, vond ik inderdaad jammer.
  Met dat proces om van Madeira een modernere eiland te maken is naar mijn mening ook een deel van Madeira’s heel eigen charme verdwenen.
  Vroeger was naar Santa Cruz rijden een uitje omdat je er zolang over deed. Het lag he-le-ma-al aan de andere kant van het eiland. Zo ervaarde ik dat. Nu is het een ritje van 20 min. Dit geldt ook voor de andere delen van het eiland waar je met de snelweg terecht kunt.
  Zoals het was, begin jaren zeventig, toen wij daar aankwamen, nee, dat hoeft ook weer niet. Toen kon je terecht zeggen dat Madeira enkele decennia achterliep.
  Maar dat is nu niet echt meer zo.
  Persoonlijk zou ik zelfs voor de Madeira van vóór de EEG kiezen.
  Maar wel met het nieuwe vliegveld. 😉

 5. @Daryanani: Jij kan het hebben over de Antilliaanse mannen.

  @MaRisa: Bedoel je Madeira tijdens de dictatuur?? Van de verhalen van mijn moeder was Madeira toen een prachtige eiland … voor de bezoekers toen.

 6. Ojee, wat heb ik teweeg gebracht. Wat zeg ik “ik”, de piloot bedoel ik.

  Gesprek stof, hier kan CasaSpider jaloers op zijn.

  Waar zal ik het morgen eens over hebben??

  Don we zullen je missen, ik wens jou en Wil heel veel plezier in Nederland! Goede reis.

  GG

 7. Zolang ik in aanraking ben met een computer met Internet verbinding … zal je me niet snel kwijt raken. Tenzij er een leuke dame in een leuke pakje en leuke hoge hakken naast me komt staan … :mrgreen:

 8. Of ik het over de dictatuur heb?
  Nee, wou ik eerst zeggen, omdat ik de levensstandaard/omstandigheden van die tijd in gedachte had.
  Het was nog de tijd van de ‘retretes’- de ‘kleine kamertjes’ buiten waar je verging van de stank en de vliegen die je om de oren zoemden. Van emmers water halen van de ‘fonte’ (gemeenschapelijke buitenkraan)om te kunnen koken, afwassen, kleren wassen (met de hand!) en baden. Één keer in de week baden (als je bofte mocht je als één van de eersten in de tobbe). Ook de tijd dat het niet vanzelfsprekend was dat ieder kind met schoenen aan zijn voeten naar school kon als het naar school kon. Ja toen liep Madeira nog tientallen jeren achter en ja, de dictatuur had daar wel mee te maken, want hierdoor heeft Portugal tientallen jaren zijn rug gekeerd naar Europa en bleef het verstoken van de ontwikkelingen die de noordelijker landen wel meemakten.
  Dit is wat ik bedoelde.

 9. Ik geloof niet dat ik de aangewezen persoon ben om over vrouwen, van welke nationaliteit ook, te schrijven.
  Ik weet er gewoon veel te weinig van!

Reacties zijn gesloten.