Weer op Madeira

“Hoe is het weer op Madeira?” is een vraag dat de eiland bezoekers vaak stellen. En daarom hebben we voor die (toekomstige) Madeira liefhebbers een opsomming van het weer en weer-gemiddelden van Madeira opgesteld.

*****
Voor het actuele weer en de weersverwachtingen op Madeira, ga naar hetweeropmadeira.com
*****

Algemeen
Madeira heeft een subtropisch klimaat dat heel gelijkmatig en zacht is. Zomers kan dus acceptabel warm zijn en ’s winters is het mild. Door het jaar heen liggen de temperaturen tussen de 16° C en 22° C en de watertemperaturen tussen 16° C en 20° C.


Januari
Zoals in de meeste landen op het noordelijke halfrond is januari één van de koudere maanden, al is koud een relatief begrip met een gemiddelde dagtemperatuur van 18? C en een nacht-temperatuur van 13,3? C. Verder heeft een dag circa 7,4 zonuren. U moet rekenen op 7 regenachtige dagen en de watertemperatuur is ongeveer 20? C.

Februari
Februari heeft een gemiddelde temperatuur overdag van 18,5? C en ’s nachts 13,1? C. Het aantal zonuren stijgt naar 6,1 en er zijn gemiddeld 6 regendagen. De watertemperatuur bedraagt circa 18? C.

Maart
Het weer in deze maand verschilt niet veel met dat van februari. Zo is de temperatuur overdag ongeveer 18,5? C en ’s nachts daalt het tot 13,6? C. Het aantal zonuren bedraagt 6,4 met gemiddeld 7 regenachtige dagen. De watertemperatuur blijft 18? C.

April
In april stijgen de temperaturen een klein beetje. De dagtemperatuur is circa 19,6? C en ’s nachts daalt het tot 14,2? C. Ook komt er meer zon: ongeveer 7 uur per dag. April telt gemiddeld slechts 4 regendagen en de watertemperatuur stijgt iets tot 19? C.

Mei
In mei begint het voorjaar echt op gang te komen met een temperatuur overdag van 20,4? C en ’s nachts 15,4? C. Het aantal zonuren stijgt naar 7,9 en gemiddeld komen er slechts 2 regendagen voor. De watertemperatuur blijft hetzelfde, 19? C.

Juni
In juni kunt u rekenen op gemiddelde temperaturen van overdag 22,1? C. De nachten worden al zwoeler met een gemiddelde temperatuur van 17,5? C. Toch daalt het aantal zonuren weer naar 6,4 gemiddeld. Prima wandelcondities dus, ook omdat er slechts rekening hoeft te worden gehouden met één regenachtige dag in deze maand. De watertemperatuur stijgt een graadje tot 20? C.

Juli
Het kwik stijgt tot gemiddeld 23,6? C overdag en daalt tot 18,8? C ‘s nachts. Het aantal zonuren is 7,9 en gewoonlijk regent het niet in juli. De watertemperatuur kan 22? C bereiken.

Augustus
In augustus is overdag de temperatuur ongeveer 24,6? C en ’s nachts circa 19,6? C. Deze maand kent de piek aan zonuren: 8,4 gemiddeld per dag! Er moet een regenachtige dag zijn en de watertemperatuur is ongeveer 24? C.

September
Deze maand heeft gemiddelde temperaturen van 24,7? C overdag en 19,4? C ’s nachts. Het aantal zonuren bedraagt nog steeds 7,4 per dag en u moet rekening houden met 2 regenachtige dagen. De temperatuur van het water bedraagt circa 24? C.

Oktober
In oktober begint het iets af te koelen: overdag 23,6? C en ’s nachts 18,2? C. Ondanks het feit dat er gemiddeld 7 regenachtige dagen zijn kunt u toch ook rekenen op circa 6,5 zonuren per dag. De watertemperatuur is nog steeds behaaglijk: 23? C.

November
Nu ‘dalen’ de temperaturen tot overdag ongeveer 21,5? C en ’s nachts 16,2? C. Het zou kunnen regenen in het Natuurreservaat van Madeira en in de stad Funchal komen soms regenbuien voor. November heeft weliswaar gemiddeld 8 regenachtige dagen, maar evengoed toch nog 5,3 zonuren per dag. De temperatuur van het water is circa 18? C.

December
In december stijgt het kwik overdag tot 19,6? C en daalt het ’s nachts tot 14,2? C. De regenbuien komen vooral in het noorden voor, rekent u op 7 regenachtige dagen in deze maand. Het aantal zonuren per dag bedraagt gemiddeld 4,9 en de watertemperatuur is 20? C.

Verder ….
De zuidkust heeft de meeste zonneschijn uren en een mindere luchtvochtigheid. Andere delen op Madeira kan de gemiddelde luchtvochtigheid boven de 80% liggen. Dit komt doordat de wolken meestal vanuit het noorden het eiland benaderen en, dankzij de hoge berghellingen, blijven ze hangen. Daarom kan het noordkust soms onbestendiger en vochtiger zijn dan het zuiden.

Het andere uiterste is het uiterlijk oostpunt van het eiland (Ponta do São Lourenço) waar het ontzettend droog is. Een groot contrast met de rest van het eiland. Hier valt er weinig regen en de wind vanuit de zee is wat aan de harde kant.

En als je naar Porto Santo gaat dan merk je dat deze veel droger en heter is dan Madeira. Nog een andere uiterste.

Eén gedachte over “Weer op Madeira”

  1. Hallo
    hoe zijn de stranden op Madeira en loopt het snel af ik bedoel word het water snel diep.
    Kan de temperatuur in juli oplopen tot 30 graden, mijn man kan nl niet tegen die hoge temperaturen en wat is de lucht vochtigheid in juli, voelt het benauwd aan wannneer het warm is
    gr. Lian

Reacties zijn gesloten.