FotoMatrix

Foto Matrix?

Ik ben bang dat CasaSpider voor de zoveelste keer in de ambtenaar molen terecht zal komen … als hij met de pasfoto’s de paspoorten gaat aanvragen. Want ik heb hier op Madeira bij het Nederlandse consulaat mogen beproeven.

Het is zo dat voor je paspoort geen pasfoto’s meer kunt gebruiken maar PASPOORT-foto. Een standaard pasfoto is niet meer toegestaan. Nee … sinds de invoering van de zogenaamde Nederlandse biometrische paspoort (vanaf 26 augustus) is alleen 1 speciale formaat toegestaan qua foto. Een formaat bedacht door het Ministerie van Binnenlandse Zaken met de naam ‘Fotomatrix 2006’ … met als doel dat iedereen hetzelfde moet uit zien …. zoals de regeringsagenten (Mr. Smith) in de film Matrix Revolutions.

Allemaal omdat het biometrische paspoort een draadloze chip zal bevatten (met een opslagcapaciteit van ongeveer 72 kilobyte) waarin alle gegevens die op het document staat weergegeven …. aangevuld met een gelaatsscan … van je pas(poort)foto. Helaas is lachen niet meer toegestaan op de foto …. En foto’s van mensen met een donkere huidskleur kan geweigerd worden met ‘onderbelichting’ als reden (dit is geen geintje).

Verder …. Iedereen die een bril draagt op de foto mogen de ogen het montuur niet aanraken (?) en volledig zichtbaar staan ….

En nog veel meer beperkingen … allemaal te lezen op de volgende website van de Ministerie van Binnenlandse Zaken:

Fotomatrix Model 2006

O ja … er is nog een 2de en 3de biometrische kenmerken die men in die chip zal/kan registreren. In een latere fase zal ook twee vingerafdrukken (linker en rechter wijsvinger) worden vastgelegd. De 3de is de iris-scan, maar zal misschien niet worden gebruikt.

Mijn aanvraag is in ieder geval onderweg naar Nederland.

Hear that, Mr. Anderson? That is the sound of inevitability. It is the sound of your …. passport request that has been refused!”

7 gedachten over “FotoMatrix”

 1. Ik begrijp best dat er goede regels moeten zijn, maar soms heb ik het gevoel dat Nederland wel erg voorop loopt…

 2. @CasaSpider: Ik had een donkere vermoeden … helaas.

  @Willisha: Ik denk juist door de overvloed aan regels lopen ze juist achter …

 3. Morgen gaat het gebeuren. De (hopelijk)biometrisch verantwoorde pasfoto’s worden door mijn bijzonder wantrouwende persoontje morgenochtend overhandigd aan een ambtenaar van de gemeente Haarlem. De hele checklist zal afgewerkt moeten worden en wellicht haal ik opgelucht adem als ik naar het betaalloket mág gaan. Hoera, ik ben dan biometrisch goedgekeurd, ondanks mijn geboorteplaats in verweggistan én mijn brilletje. Vijf dagen later mag je je weer melden om dan je paspoort op te halen. Wat een gedoe.
  @Willisha. Je hebt het bij het rechte eind. Nederland is ‘overruled’ en de beleidsmakers zien door de bomen het bos niet meer.

 4. We zijn blij dat de “onze” nog tot voorjaar 2007 mee kunnen.
  Maar we zien de bui al hangen. Kom je na je overwintering op Madeira, voorjaar 2007 aan de balie, zegt de ambtenaar doodleuk “Uw huidskleur is niet in overeenstemming met Uw bioritme”, of te wel, U bent te bruin na deze winter periode.
  Wordt dus “vooraf” verplicht 6 maanden binnen zitten, om een het vereiste “kantoor” kleurtje te voldoen. Sterkte allemaal.

 5. @Rob: volgens mij haal je twee zaken door (opzettelijk?) namelijk biometrisch en bioritme …. ik weet het …. het is net als ‘Espada’ en ‘Espetada’ …. klinkt als hetzelfde maar zijn (smaken) ontzettend verschillend.

 6. ‘Makkelijk doelwit door chip in nieuw paspoort’ kopte het Haarlems Dagblad. De nieuwe paspoorten zijn uitgerust met een chip die continue radiostralen uitzendt waaruit ondermeer de nationaliteit is af te leiden. Nou hebben hackers op een conferentie in Las Vegas laten zien dat een bom zo kan worden ingesteld dat hij ontploft als er bv een Amerikaans paspoort in de nabijheid is.
  Achtraf blijkt dat het in februari al bekend was dat de paspoortcode te kraken was en nu gaat een wetenschapper, ene Tanenbaum, aan een filter werken zodat de informatie van de chip niet zomaar kan worden afgetapt.
  Vanmorgen koos ik voor een identiteitskaart waarop mijn biometrisch verantwoorde pasfoto geplakt wordt. Niets geen zendende chip in mijn handtasje.

Reacties zijn gesloten.