Espirito Santo

Afgelopen weekend zagen Willisha en ik (vanuit ons balkonnetje) een groep jongeren gekleed in kleurrijke tenues en twee grote vlaggen van huis naar huis lopen. Ze bellen aan … wordt open gemaakt … en na 2-3 keer ‘Com licença’ gezegd te hebben … gaan ze naar binnen met vlag en al. Bij sommige huizen is er niemand thuis en dan staan ze voor het hek … blijkbaar wordt er dan een kleine toespraak (naar de lege tuin) gehouden … en dan wordt 1 van de vlaggen door het hekwerk gestoken en even heen en weer gewimpeld. Op naar het volgende huis ….

Het fenomeen wat we zagen heet dus ‘Espirito Santo‘ (Heilige Geest). Huizen worden dan gezegend door leden van de kerk. Blijkbaar dat na het zegenen krijgen de jongelui het een en ander …. als bedankje (voor hun of voor de kerk?). Meer details weet ik niet, want het is duidelijk dat ze geen appartementen doen (niet de moeite waard om te zegenen?).

Heeft iemand hier al ervaring mee?

3 gedachten over “Espirito Santo”

 1. Don

  Ja prachtig zo’n stoet. Ik krijg ze elk jaar op bezoek. Gelukkig bezoeken ze mij aan het eind van de dag, dus dan drinken ze niet meer zoveel. Normaal gesproken is de priester en de oudelingen knap bezopen als ze bij mij aan komen.

  Vorig jaar was het zelfs zo erg dat de man die het “Heilige water” droeg, van het alcohol niet meer normaal kon lopen en liet het potje vallen. Gelukkig hebben we het potje in de keuken weer bij gevult met water en niemand heeft er verder wat van gemerkt.

  Met andere woorden, het is een stuk flauwekul en een excuus van de kerk om geld te verzamelen.

  Weer eens een voorbeeld hoe de kerk hun macht misbruikt op Madeira.

  GG

 2. Tjonge jonge, dat dit nog bestaat, zeg!
  Ik maakte dit mee kort nadat wij in 1973 op Madeira aankwamen. Dit soort poeha was mij toen nog vreemd. Dan moet je je dus voorstellen dat je als kind staat te spelen en plotsteling vanaf de bovenkant van de ellenlange steile trap naar het huis van mijn tante beneden, een priester in vol ornaat, geflankeerd door 4 misdienaars, ook in vol ornaat, die die vlaggen zorgvuldig boven het hoofd van de priester hielden, pl-e-ch-tig naar beneden ziet schreiden. Ze liepen zo het huis van mijn tante binnen zonder zelfs maar aan te kloppen!
  Nooit meer vergeten. Wat een vertoning!
  “Wat komen ze doen?” vroeg ik mijn moeder.
  “Geld halen!”

 3. Hahaha, wat heb ik gelachten om het heilige water van GG…
  En van MaRisa kan ik me ook heel goed voorstellen dat zij zich afvroeg “Ou que te queres”, oftewel “wat moet je”!

  Nou ja, het is in ieder geval kleurrijker dan de collectezak in de kerk. Alleen moesten ze het hier zonder priester en misdienaren doen 🙁

Reacties zijn gesloten.