Da Madeira Code?

Gisteravond … eigenlijk was het na middernacht … was ik nog op en ik heb het boek ‘de Da Vinci Code’ uitgelezen ….. Hiep, Hiep …. Seks!! Ik bedoel … Hoera! Het komt sporadisch voor dat ik dergelijk boek helemaal lees tot het einde (Willisha en mijn dochter Linda zullen dat beamen). Maar deze boek van Dan Brown …. was (is) inderdaad spannend … van begin tot het einde. Het bracht me ook aan het denken … over de bijbel, godsdienst, de kerk en het geloof. Vooral hoe makkelijk de mens beïnvloed kan worden … in het bijzonder op het gebied van het geloof. Volgend jaar komt de verfilming ervan in de bioscoop … staat op mijn film verlanglijstje.

Iets anders … eergisteren reageerde Marisa op mijn weblog (opa- en oma-test, en moeder) en ze gaf een leuke en voor mij bekende beeld van het Madeira van toen (begin jaren 70). Het was bekend voor mij vanwege de verhalen van mijn moeder en andere Madeirenses die ik ‘aanhoorde’ tijdens mijn jeugd. Ook in ´78 en ´79 heb ik het zelf meegemaakt. Marisa schreef:

Je moeders gedachtengang vind ik persoonlijk begrijpelijk, als je bedenkt om wat voor redenen Madeirensen vertrokken naar andere oorden. Men wilde tenslotte betere levensomstandigheden. En eigenlijk is het nog niet zo lang geleden dat je het leven op Madeira nog rustig primitief kon noemen vergeleken met de Nederlandse normen. Zelfs in Funchal was het in het begin van de jaren 70, niet gewoon om een WC/Douche in huis te hebben. Zelfs water aan huis niet. Voor sommige huishoudens betekende dat, water van een ‘Fonte’- één kraan op een centrale plek in een wijk- met emmers halen, naar huis shouwen, praktisch iedere dag. Meer gefortuneerden hadden een eigen ‘poço’-een waterreservoir- op eigen terrein, dat eens in de zoveel tijd gevuld werd met water van de levada. Maar ja ook dat was niet altijd je van het, want het wilde nog wel eens gebeuren dat er water weigerde te stromen door de levada. Denk aan droogte; ruzies over wie nu het recht had op het water en voor hoelang; een levadeiro dat te diep in het glasje had gekeken; of simpelweg omdat de levada ergens verstopt was geraakt. De grote veranderingen zowel op Madeira als op het Portugese vasteland kwamen pas na de toetreding van Portugal tot de EU.

Muito obrigado Marisa 😉 Dankzij jouw omschrijving ben ik een beetje teruggegaan in de tijd … 1978 en 1979 … toen ik met vakantie naar Madeira ging.

5 gedachten over “Da Madeira Code?”

 1. Oeps! Schrik!
  Ik sta op de voorpagina!
  Nog maar net was mij de eer ten deel gevallen om een handjevol van mijn foto’s op de web-log van een familielid te mogen aanschouwen of ik staar verschrikt naar deze. 😳
  Even terugtrekken. Even laten bezinken.
  Ik weet niet wat te zeggen…
  Het voelt net alsof ik een grote mond heb gekregen. Maar ja, die heb ik eigenlijk niet, dus …stammel ik alleen maar:
  ‘Graag… gedaan… Don Amaro’

 2. Ondanks bovenstaande reactie is er nog iets waar ik toch nog op wil reageren 😉
  De daVinci Code.
  Inderdaad een pakkend boek. Aangezien menneer Brown claimt dat zijn beweringen op waarheid berusten, vond ik het interessant om deze reactie van jou te lezen. Ik had mij namelijk afgevraagd wat voor effect het lezen van dit boek op iemand anders zou hebben. En dan bedoel ik niet het type persoon die vervolgens Parijs (of Italie) afloopt op zoek naar de beschreven plekjes.
  Persoonlijk vond ik dat het zodanig geschreven was dat het mij, gelovig mens, verplichtte erover na te denken wat de Bijbel werkelijk zegt. Het zegt in 2Timotheus 3:16,17 door God geinspireerd te zijn.
  Moedigt aan om het denkvermogen te gebruiken (Romeinen 12:1). Prijst mensen die ‘zorgvuldig de Schriften onderzochten’ of de beweringen van Jezus discipelen echt ‘zo waren’ (Handelingen 17:11). Dus zeker geen vrijbrief voor lichtgelovigheid in tegenstelling tot het beeld dat religie vaak ten onrechte op de Bijbel heeft geworpen.
  Geeft de Bijbel bewijzen voor de bewering van God afkomstig te zijn? Werpt het licht op het doel van Jezus bestaan op deze aarde? Om kort te zijn: Ja! Maar jammer genoeg neemt de meerderheid van de mensen er niet de tijd/moeite voor om erachter te komen. Maar neemt enkel genoegen met ‘horen zeggen’.
  Menneer Brown kan goed schrijven maar de bewijzen voor zijn beweringen heb ik gemist!

 3. Het was niet mijn bedoeling om jou te laten schrikken … hoewel ik dat effect wel eens vaak heb op mensen 😈

  Wat betreft het boek … het heeft me voornamelijk aan het denken gebracht over hoe men (de mens) bepaalde kwesties kunnen beïnvloeden (bewust en onbewust) en daarmee zaken naar een bepaalde richting kunnen sturen. Later komt men er achter dat het toch nog anders is/was. Een paar voorbeelden van vroeger:

  De wereld is plat
  Er is leven op de maan
  De zon draait om de aarde heen
  Slaven zijn geen mensen, maar dieren
  Alleen vogels kunnen vliegen
  Titanic zou nooit kunnen zinken

  Ook in de geschiedenisboeken kunnen we lezen hoe grote groep mensen (volken zelfs) beïnvloed konden worden en met als gevolg dat ze haatgevoelens kregen naar anderen toe (WO I en II) … helaas gebeurd dit nog steeds. Ik kan nog verder gaan … maar wat ik bedoel in het kort:

  Men zal nooit achter de echte waarheid komen …

 4. Waar ik me over verbaasde is de hoeveelheid boeken die als reactie geschreven zijn op het boek van Dan Brown. Diverse boeken om zijn theorieën te ondersteunen of aan te vallen… Door een bestseller ontstaat er dus een hele kettingreactie: er wordt een film gemaakt die veel geld gaat kosten maar nog meer gaat opleveren, andere mensen schrijven boeken die goed verkocht worden en verdienen daar ook weer aan… En wij arme consumenten? Wij trappen er in en doen er aan mee!

  Toch echt maar eens de bibliotheek hier gaan bekijken 😆

 5. Ben met je eens, wat betreft de beinvloedbaarheid van de mens en zijn onvermogen om in bepaalde situaties achter De waarheid te komen.
  Maar bij je slotzin:”Men zal nooit achter de echte waarheid komen…” was ik eerst geneigd om te zeggen :’Ben ik niet met je eens”.
  Om later te beseffen dat ik eerst zou moeten vragen:’wat bedoel je met ‘de echte waarheid’?
  Maar ook de volgende gedachte ging door me heen:’Het is ook weer niet mijn bedoeling om op andermans web-log een discussie aan te zwengelen, die misschien negatief over zou kunnen komen, onder andere, omdat om te ‘praten’,dit medium wat éénzijdig is . In de zin dat hetgeen je soms denkt te zeggen op schrift, niet zo begrepen hoeft te worden door de lezer, omdat de rest van de feedback (lichaamstaal;stemintonatie), noodzakkelijk voor een goed gesprek, hier simpelweg niet mogelijk is of omdat je het zelf toch niet zo goed onder woorden hebt weten te brengen.’
  Aan de andere kant, dit probleem doet zich evengoed gelden in ‘real life’ gesprekken…
  Dus eigenlijk …weet ik even niet wat wel te doen/zeggen. 🙁 🙂

Reacties zijn gesloten.