Bosbranden

Afgelopen dagen waren ontzettend benauwd en warm. Binnen werd het zelfs 30 graden. Het was beter om de ramen en deuren dicht te houden want de lucht buiten was warmer dan de lucht binnen.

In de loop van de ochtend zag ik buiten een beetje rook. Ik dacht dat er iemand in de buurt ergens een vuurtje had gestoken om wat vuil even weg te branden. Gebeurt wel eens … Echter loop van de middag werd het erger …. Rookwolken met veel roet. Ik dacht welke l*l zit nu rotzooi te branden? Ik keek buiten maar kon geen dader bekennen. Het werd erger …. Gelukkig had ik de ramen en deuren dicht anders was de woning vol met roet rijker geworden.

Pas laat ik de middag ging ik boodschappen doen. Toen ik ons flat complex verliet … zag ik veel buurt bewoners op straat … vooral kijken naar het noorden. Ik draaide me om en ik zag ………..

Bosbrand boven Caniço Bosbrand boven Caniço Bosbrand boven Caniço

Bosbanden! En niet ver van ons vandaan! Langs de weg dat naar Camacha gaat en vlak bij een nieuw wooncomplex. Gelukkig was de wind gaan draaien dat het richting westen waaide … van ons vandaan …. Maar het zag er wel angstaanjagend uit.

Inmiddels is het gelukkig minder geworden. ´s Avonds zijn we wezen kijken en zagen een groot gebied dat nog aan het smeulen was. Voor Wil is het haar eerste bosbrand ooit (van zo dichtbij) en … we zullen vanavond al het een en ander klaar zetten …. mochten we plotseling moeten gaan ‘vluchten’.

12 gedachten over “Bosbranden”

 1. Ooit in Italie heb ik gezien hoe helicopters vanuit zee water schepten om dat in de bergen achter ons te verspreiden om een bosbrand te blussen, maar dat was niets vergeleken met dit. Hele stroken berm van tientallen meters breed zijn nog aanhet nagloeien, en ik moet eerlijk zeggen dat ik schrok toen ik de foto´s zag. Daarom… ik pak inderdaad een set kleren voor morgen, mijn laptop en de belangrijkste papieren bij elkaar. Snoopy onder de arm en wegwezen in geval van nood!
  Morgen zullen we horen wat de schade is, ik hoop dat er geen slachtoffers gevallen zijn.

 2. Angst aanjagend

  Toen ik ’s middags naar huis reed, zag en rook ik het vanaf de snelweg. Ik moest direct aan jullie denken. Gelukkig dat alles tot nu toe is goed geggaan (Helaas is er wel een plaatselijke bewoners overleden aan een hart aanval).

  Ik wens jullie veel veiligheid, en mocht je willen vertrekken dan ben je bij ons van harte welkom.

  Sterkte

  GG

 3. Zo op het eerste gezicht viel de schade vanmorgen mee, er stonden nog steeds bomen en struiken :lol:… Maar ongelofelijk wat de natuur een kracht heeft, of het nou om overstromingen of brand gaat, de mens kan maar weinig uitrichten.
  GG: dank je wel voor het aanbod, maar ik denk niet dat we er gebruik van hoeven te maken!

 4. Dat is heeeeeel erg dichtbij!!!
  Bosbranden bij dit soort temperaturen gebeuren helaas ook op Madeira. Toen wij daar woonden hebben wij dit ook een keer meegemaakt. Dat het dicht bij ons huis brandde. Maar het was niet zo dichtbij als hier op de foto. Oef! Eng.
  Goed idee om dingen klaar te zetten om snel te kunnen vertrekken.
  Take care.

 5. Wat een schrik om dit zo dichtbij mee te maken. Je beseft dan opeens hoe kwetsbaar mens en dier zijn bij zoveel geweld. Tegelijk ook fijn om te ervaren dat er meteen een ruimhartig aanbod is: ‘je bent van harte welkom’. Voelt goed dat er medemensen zijn.
  Blijf voorzichtig i.v.m. lang nasmeulen (onzichtbaar onder de oppervlakte).

 6. Oef dat is zeker schrikken. Ik heb hier ooit gezien hoe hard een beetje smeulend tuinafval een laaiend vuur wordt, dat maar niet uit wil.
  Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse, maar er waren heel wat liters voor nodig om het gesis te stoppen. Hopelijk krijgt het vuur bij jullie geen kans meer.

 7. Vannacht is het toch weer een beetje gaan smeulen boven op de berg, we konden het ruiken. Hopelijk blijft het hier bij, en laait het niet weer op. Ennu… toen ik gisteren langs de bovenweg naar huis reed (en dus dichterbij was) zag ik dat de schade toch erger was dan ik van een grotere afstand dacht…

 8. Wij (mijn vrouw en ikzelf)wonen sinds vijf jaar in Campanário en hebben dit soort branden nog niet van zo nabij meegemaakt.Wij wonen net iets lager als de Levada do Norte, die o zichzelf een barrière vormt.Gelukkig was er weinig wind en werd de brand daardoor beperkt tot het wegwerken van laaggroeiend gras en bladeren. Intussen brandt het nu al drie dagen en vreet het zich langzaam maar zeker een weg.
  Het wordt wel tijd dat de brandweer een helicopter aanschaft, want van traditioneel blussen kan vrijwel geen sprake zijn vanwege de stijle bodem en onbereikbaarheid van het begterrein.Rob

 9. Gisteravond roken we nog een brandlucht maar gelukkig was er geen brand meer. Vanmiddag liep ik naar buiten en ik zag hier en daar een paar rookslierten vanaf de brandhaard plekken.

  Het idee van Robbert voor een blushelicopter is inderdaad een goeie. Misschien is het wat om aan Albert Jan Tuin te sturen.

 10. Pfffffffff mijn bergje is groen gebleven maar ook ik schrok vandaag toen ik langs al dat zwarte “bos” reed. Wat heb ik geluk gehad in tegenstelling tot velen hier in de buurt. Zelfs rond een flatgebouw is al het groen weg en de flat staat er alleen nog. Overal, ook in Funchal, zie je brand/smeul haarden. Voor mij mag het morgen een keer goed gaan regenen, ondanks dat de toeristen dan klagen, heb ik er voor over.

 11. IK WAS IN ZUID SPANJE TOEN WE OPEENS EEN HELEBOEL SIRENES HOORDE, ZE KWAMEN STEEDS DICHTERBIJ WAT BLEEK NOU DE BERG ACHTER DE CAMPING STOND IN BRAND!!!! WE MOESTEN OP LAST VAN DE BRANDWEER HET PARK VERLATEN WE ZIJN UITIJNDELIJK NAAR HET STRAND (AAN DE MIDDELANDSE ZEE) GEGAAN EN DAAR ZAGEN WE KEER OP KEER BLUSVLIEGTUIGEN WATER LADEN
  NA ONGEVEER ENN PAAR DAGEN IN EEN HOTEL ZIJN WE WEER TERUG GEGAAN NAAR DE CAMPING MAAR TOEN WE UITIJNDELIJK BIJ DE TENT AANKWAMEN WAS HIJ ZWART ZWART VAN DE AS IK STOND TE TRILLEN OP MIJN BENEN, MIJN SLAAPBEER WAS VERBRAND, IK HAD GEEN TIJD OM HEM MEE TE NEMEN TERUG IN nEDERLAND IS ALLES WEER NORMAAL MAAR IN DE AVOND STOND HET PAS GEMAAIDE GRASVELD IN BRAND DIE HAD IK MET ME VADER MET TWEE HARKEN UITGESLAGEN HET LEEK NET SPANJE GROETJES IVO

Reacties zijn gesloten.