Bilhardar

Weet je wat de belangrijkste sport is hier op het eiland? …. voetbal? … nee, fout! … rally? … ook niet …. golf! …. alweer mis! De meest populaire sport hier is …. bilhardar …. oftewel ‘roddelen’.

Nee … niet ‘rodelen’ … dat is de (winter)sport wedstrijd waar men op een slede een parcours aflegt door een buis van sneeuw. Ik heb het over ‘roddelen’ …. het kwaadspreken over iemand anders. Het is hier op het eiland echt een sport. Het wordt overal beoefent …. thuis en buitenshuis … en het vereist geen fysieke kracht en is makkelijk te beoefenen … via de telefoon, met je vrienden, collega’s en zelfs in een grote groep.

Roddelen is één van de belangrijkste sociale netwerk … voor zowel vrouwen als mannen. Ik persoonlijk vind dat de mannen hier de ergste ‘roddelaars’ zijn … vooral de ouderen en de taxichauffeurs.

Onderzoekers hebben bepaald dat in het algemeen (wereldwijd dus) 70 procent van onze gesprekken bestaat uit roddel. Hier op Madeira is dat dus 90 procent. Dat zie je ook in kleine dorpen en gehuchten.

Roddel zou aan de oorsprong liggen van de menselijke taal. Honderdduizend jaar geleden leefden onze voorouders in groepen en om te overleven was het essentieel om te weten wie wat deed, wie betrouwbaar was en wie je het best kon mijden. Door het uitwisselen van informatie versterk je het netwerk van mensen waarin je je bevindt. Je komt te weten wie je rivalen zijn of wie potentiële partners zijn waarmee je het best kunt samenwerken. Het verleent ook een zekere status … wie goed geïnformeerd is, krijgt meer gezag.

Als je op Madeira bent … let maar eens op … vooral langs de taxi standplaatsen, kerkpleinen en de taskas (kleine bars) … en kijk eens naar die smoelen met hun onderzoekende ogen … dan zie je Madeira’s sportevenement nummer één in volle glorie.

9 gedachten over “Bilhardar”

 1. Hhihihih dat klopt precies !! Dat doen ze het liefste hier 🙂 Iedereen weet wat van iedereen soms best vervelend hoor…lol

 2. Bilhardar? Gôh… dat ik dat vergeten ben, dat je ‘het’ zo benoemt.
  In mijn geheugen is blijkbaar alleen mijn moeders stem blijven hangen.” A… ta haci redu atrobe!” (excusses als het verkeerd geschreven is. Papiamento heb ik nam. nooit leren schrijven.) (vert. :“A…roddelt weer”)

  90% van de gesprekken zeg je? Als je had gezegd 99,9,9,9,9,9…% dan had ik dat ook beaamd!
  Het Madeirense (negatieve) geroddel… wordt er echt niet vrolijk van als ik daaraan terugdenk.
  Remt spontaniteit. Drukt op je als beton. Vernietigt goede menselijke betrekkingen.
  Bevordert Madeiras overdreven preutsheid.
  Oorzaak van de norse gezichtsuitdrukkingen?
  Zelfs op duizenden kilometers afstand kan het je gemoedsrust naar de filistijnen helpen.

  Voeg daarbij de bemoeizucht, zeker, in familie kringen…
  en ziedaar de voornaamste reden van mijn sterke, persoonlijke twijfel als ik mezelf afvraag of ik ooit nog op Madeira zou willen/kunnen wonen!

 3. @Kristel: Een Engelse kennis van ons hier op Madeira gaat binnenkort een experiment doen. Ze gaat een roddel starten op Porto Moniz en dan gaat ze controleren hoe lang het duurt voordat het op bijv. Caniço terecht komt.

  @Marisa: Bemoeizucht van familie was vroeger één (eigenlijk enige) bezwaar om naar Madeira te gaan …. maar omdat ik me gedeist hou … worden we hier niet lastig gevallen (voorlopig).

 4. Haha… met een beetje ‘goede’ wil kun je jouw stukje ook als roddel beschouwen. Je leert snel, Don!
  Overigens… als het ooit op de Olympische Spelen wordt ge-introduceerd dan maakt Curacao toch ook een redelijke kans op de gouden medaille Redu… 🙂
  (Of niet soms?)

 5. Hahaha …. helaas beste Casa …. Portugal hoeft alleen afgevaardigden van Madeira naar de Olympische Spelen te sturen voor dat onderdeel … en ze winnen niet alleen goud, maar ook de zilver en brons :mrgreen: Curaçao moet zich maar troosten met de vierde plaats ….

 6. @Marisa : Ben het helemaal met je eens…beter had je het niet kunnen zeggen !!

  @ Don Amaro: Wat voor een roddel wordt dat ?

  Hier een voorbeeld:

  Een paar weken geleden is hier een mevrouw van de televisie (zij presenteert een programma hier op madeira) naar het ziekenhuis gebracht omdat ze seks of hoe ze het ook noemen had met haar hond! Dit is geen grap. Het is echt gebeurd, heb het van de high society van Madeira. Het was bij haar thuis en haar hond schijnt ook nog eens aan het krabben zijn gegaan (koud water lijkt mij toch de oplossing) maar nee ze heeft haar man die dokter is gebeld. Ze is met hond en al naar het ziekenhuis gebracht..een kleed over haar heen…in de ambulance en in het ziekenhuis. Niemand op het personeel na van het ziekenhuis wist het..zusters etc mogen toch niet over pacienten praten zover als ik weet. Nou iedereen wist het….heel de hoge bobos….mijn buurvrouw haar buurvrouw heel Madeira waarschijnlijk…ik bedoel maar… !!

 7. Heb mijn twijfels over dit verhaal hooor…!! Maar het ergste is dat zoiets uit een ziekenhuis komt.

  We hebben hier dus heel veel BILHARDEIRAS…. :mrgreen:

 8. @Kristel: Leuk verhaal, ik geloof dat ik ook wel van roddel hou… 🙂 Doet me denken aan dit:
  Twee vrouwen zitten met hun hond bij de dierenarts. Vraagt de ene wat de andere heeft. “Oh, hij heeft de poedel van de buren gedekt, nu wordt hij gecastreerd. En wat heeft de uwe?”
  – “Oh, toen ik bukte heeft hij mij van achteren besprongen!”
  “Nee maar”, zegt de andere vrouw, “nu gaat u hem zeker laten inslapen!”
  – “Nee hoor, alleen nagels knippen.”

  😉

 9. @Kristel: over die vrouw met de hond heb ik inderdaad vernomen … via Willisha … en dat heeft ze op haar werk gehoord.

  @Casa: 😆 hahahaha … die is goed. Het valt me mee dat je niet gespannen bent vanwege het bezoek van Emily … of ga je juist moppentappen als je gestrest bent :mrgreen:

Reacties zijn gesloten.