Autoverkeer

Één van de dingen wat je hier merkt dat verschilt met Nederland is … het autoverkeer. Echter voor mij is het niet iets nieuws … aangezien toen ik op Curaçao woonde dergelijk beelden normaal was.

Als je hier de auto in stapt …. ga dan met een dosis geduld en zelfzekerheid achter het stuur. Vanaf het moment dat je deelnemer bent in het (stads)verkeer … begint het avontuur.

Ook al is men hier op Madeira al druk bezig met het moderniseren van de wegen en het aanbrengen van duidelijke wegbewijzeringen … er zijn nog steeds veel plaatsen waar je het niet makkelijk wordt gemaakt. Het beste advies is dan om rustig te blijven en gewoon doorrijden … tot dat je een plek hebt gevonden waar je de auto kunt parkeren en even het plan de campagne doorneemt met je mede bestuurder/ster. Tegelijkertijd kan je profiteren om van de omgeving en/of uitzicht te genieten.

Doch …. er heerst hier geen stress … zoals je dat vaak tegen komt in o.a. Nederlandse wegens. Men houdt rekening met elkaar …. in de meeste gevallen dat ik heb meegemaakt.

Alle bestuurders stoppen meteen als ze voetgangers zien bij het zebrapad wachten om over te steken. Ook al rijden sommigen heel hard … toch remmen ze op tijd. Van wat ik heb gehoord hier is dat het aanrijden van een voetganger …. je dan levenslang voor de gevolgen van het ongeluk en slachtoffer moet betalen.

Op de nauwe bochten en/of smalle wegen … tegenliggers ontmoeten elkaar … en samen bestuderen ze de situatie … en komen met een oplossing … de ene wacht … de andere rijdt voorzichtig er langs …. vervolgd met een klein gebaar van ‘dank je wel’.

Parkeerbeeld Funchal

Parkeren … je ziet dat men bijna overal parkeert. Hierboven een afbeelding van het dagelijks beeld in Funchal. Op de stoep … langs de weg … echter men zorgt er wel voor dat andere weggebruikers toch een (redelijke) doorgang hebben.

Zowel op de snelwegen als in de stad c.q. dorp heerst vaak de ‘fast-n-furious’ cultuur. Je komt Madeirense pseudo-coureurs op de weg … die denken dat ze ooit mee zullen doen met de Rali Vinho Madeira (Rally van Madeira – juli 2005). Ook sommige buschauffeurs beschouwen hun stadsbus als een prima rallyvehikel om de snelste tijd te maken … Funchal’s eigen ‘Six Flags’ … goedkoper maar net zo spannend.

Maar …. ook het tegenovergestelde kom je hier vaak tegen … de ‘slakken’. Rijders die ver onder het maximum snelheid rijden … waaronder ook de zware vrachtwagens die soms moeite hebben met de steile opgaande wegen. Deze combinatie van ‘hazen’ en ‘schilpadden’ op de weg … is het alledaagse verkeersbeeld hier op het eiland.