Antivirus Advies

Vorige week heeft een Engelse familie uit Calheta mij gevraagd om hun computer na te kijken. Ze hadden de computer drie jaar geleden gekocht, in Engeland, en sindsdien nooit aan het Internet gekoppeld … tot een paar maanden geleden. Vanaf dat verschenen er tientallen pop-ups op het beeldscherm en de computer werd ook nog trager. Men vreesde het ergste ….

En dat klopte! Ik had hun computer nagekeken en het zat vol met virussen, spyware en adware programma’s. Ze hadden een oude versie Norton Anti-Virus programma die lang niet meer was bijgewerkt … en dit was niet genoeg om alle nieuwe virussen en spyware tegen te houden. Helaas moet je een abonnement kopen voor het antivirus updates.

Het grootste probleem was Windows zelf … die had nog geen Service Pack 2. In totaal kostte het me drie dagen om alles in orde te krijgen.

Advies: heb je een computer met een oude versie van een antivirus programma erop draaien …. en de laatste keer dat je die hebt bijgewerkt was een tijd geleden …. Denk dan niet dat je veilig bent. Denk ook niet dat je geen slachtoffer wordt ….

Wil je controleren of je computer kwaadaardige programma’s bevat?
Bezoek de website van Panda ActiveScan (http://www.pandasoftware.com/products/activescan)

Klik op de knop ‘Scan your PC’ en volg de installatie instructies. Er wordt dan snel een klein scan programma op je computer gezet die een controle zal gaan uitvoeren.

Let wel … het geeft alleen aan of je virus of iets anders hebt op je systeem. Heb je niks … dan doe je het goed. Heb je wel iets … dan is mijn eerste advies …. Maak een kopie van al je persoonlijke bestanden, documenten, foto’s op een aparte Cd-rom of elders. Vervolgens … kijk of je het probleem verder kunt oplossen.

2 gedachten over “Antivirus Advies”

Reacties zijn gesloten.