Antilliaanse helden – Een eerbetoon

Ook wij (Antillianen) kennen onze oorlogshelden … en die gaan we vandaag ook herdenken.

Boy Ecury (1922-1944)
Boy Ecury (Segundo Jorge Adelberto Ecury), geboren te Aruba (Oranjestad) op 23 april 1922, overleden 6 november 1944, Waalsdorpervlakte, hij was 22 jaar oud.

Was reeds vanaf het begin van de oorlog actief in het verzet. In 1942 moest hij Tilburg ontvluchten omdat het te gevaarlijk voor hem werd.

Hij zwierf vervolgens in Oisterwijk, Delft en Rotterdam. Op 5 november 1944 werd hij te Rotterdam gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen en op 6 november 1944 werd hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

George Maduro (1916-1940)
George Maduro (George John Lionel Maduro), geboren te Curaçao op 15 juli 1916, studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden, toen de Duitsers Nederland binnenvielen op 10 mei 1940.

Als reserveofficier (2e luitenant) der Huzaren werd hij ingezet bij de Oude Tolbrug aan de Vliet, waar hij zich onderscheidde door de overmeestering van Duitse parachutisten in de villa Leeuwenberg te Rijswijk. Na de capitulatie van het Nederlandse leger sloot hij zich aan bij het verzet.

In een poging in 1943 Spanje te bereiken en zich bij de Nederlandse Strijdkrachten in Engeland te voegen, werd hij door verraad gevangen genomen. Overgebracht naar het concentratiekamp Dachau bij München overleed hij op 9 februari 1945 aan vlektyfus.

Jan Frederik Haayen, geboren te Curaçao op 3 april 1919, sneuvelde als luitenant ter zee (2e klas) tijdens de Slag in de Javazee op 27 februari 1942.

Charles Marius Debrot, geboren te Curaçao op 17 maart 1920, sneuvelde op 10 mei 1940 bij de gevechten om het vliegveld Ockenburg te Den Haag.

6 gedachten over “Antilliaanse helden – Een eerbetoon”

 1. Eigenlijk moesten we gisteren herdenken op 4 Mei.
  Beter nog! laten wij ze elke dag proberen te herdenken ,maar hoe dan ook, laten wij ze in ieder geval nooit vergeten!

 2. Jonge “Antillianen” die hun leven, een mooie toekomst en alles wat ze lief waren op het spel zetten (er zullen toch wel meer zijn geweest dan 4???) voor het moederland, want ze waren ook Nederlanders. Curaçao was het enige stukje Nederlands Koninkrijk dat de Asmogendheden niet veroverden in WO II en waar de rood-wit-blauw vlag met oranje wimpel fier hoog in de mast bleef wapperen.
  60 jaar na datum, wat doet Nederland uit dank?
  Jonge “Antillianen” die de weg kwijt zijn, als criminele buitenlanders het land uitzetten om de schuld van de handen af te wassen.
  Ik ben diep teleurgesteld in dit land! Als ik een andere (tweede) nationaliteit had, dan zou ik het wel weten. Helaas is de enige die ik heb als “Antilliaan” de Nederlandse… Of niet???

 3. Wij zijn trots op onze Antilliaanse helden. Laten wij ze altijd herdenken.
  Door het drukke leven die we nu leiden, zijn wij blij dat er mensen zijn zoals Don Amaro die ons helpen om onze helden te herdenken.
  Masha danki!

 4. Ik voer op dit moment een studie uit naar de Antilliaanse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn zeker meer dan drie Antilliaanse helden, dat kan ik jullie verzekeren.
  J.F. Haayen sneuvelde overigens op 15 december 1941 aan boord van de onderzeeboot O-16, toen die op een Japanse mijn stootte in de Zuid-Chinese Zee.

 5. Al deze Arubaanse-Antilliaanse oorlogs helden verdien een plek in school boeken van de geschiedenis van de tweede wereld oorlog. Ik ben een artikel voor kranten aan het schrijven over al deze helden.

  Don Armano ik dank U.

  V. Curiël

 6. Al deze Arubaanse-Antilliaanse oorlogs helden verdien een plek in school boeken van de geschiedenis van de tweede wereld oorlog. Ik ben een artikel voor kranten aan het schrijven over al deze helden.

  V. Curiël

Reacties zijn gesloten.