Anjerrevolutie

Vandaag viert men de ‘Anjerrevolutie’ van 1974 … in principe een vrije dag … hoewel ik zag in de verte dat een paar mannen in de bouw bezig waren (misschien lopen ze achter qua planning).

Nee, Anjerrevolutie heeft niks met Prins Bernhard te maken (dit ter info voor ons rijksgenoten in het zuiden) …

Anjerrevolutie 1974

De Anjerrevolutie is de geweldloze omwenteling in Portugal die in 1974 plaatsvond. De revolutie maakte een eind aan het dictatoriale bewind van Salazar en zijn opvolger Caetano. Een dictatuur van ruim veertig jaar onderdrukking, kolonialisme en semi-fascisme kwam hiermee tot een eind. Bron: Wikipedia

Marisa schreef over haar herinneringen toen:

Mijn herinnering aan die dag is dat er s’morgens in de klas geen foto meer hing van meneer Caetano. Besef van wat er precies aan de hand was kwam pas later. Mijn lerares reageerde erg vaag en voorzichtig op onze vragen. Eigenlijk een reactie die algemeen overheerste. Pas later toen het echt een blijvende gebeurtenis bleek te zijn, kwam pas het besef van wat het inhield geen rekening meer te hoeven houden met de PIDE (het Portugese equivalent van de Stasi). ….. Kortom de Revolutie was gelukkig vredig verlopen, maar invulling geven aan de verkregen vrijheid ging er nogal onwennig en rommelig aan toe. In mijn herinnering was pas in het jaar 1976 de rust werkelijk teruggekeerd in het leven.

Eén gedachte over “Anjerrevolutie”

  1. Hé, leuk dat je er aandacht aan hebt besteed.
    Had er ook aandacht aan willen besteden maar werd door iets anders in beslag genomen.
    Van politiek hou ik mij afzijdig, maar vrijheid is een grote goed dat gekoesterd mag worden. Maar helaas is dit nog steeds niet voor iedereen mogelijk op deze aardbol.

Reacties zijn gesloten.