Angst voor onweer

Gelezen in de site van Lydia van de Weide:

(artikel) In afwachting van het losbreken van het natuurgeweld, ben ik constant alert. Als er een vliegtuig overvliegt, schrik ik me al rot. Zodra het onweer doorbreekt, trek ik alle stekkers van de elektronische apparatuur eruit, doe ik alle lichten aan – zodat ik maar zo weinig mogelijk zie van de flitsen – en ga ik een hoekje zitten. De paniek en angst neemt dan volledig bezit van me. Het is puur overleven. Ik schrik van elke donder of bliksem, en ben constant aan het tellen om te kijken hoe ver het onweer nog bij ons vandaan is. Om mezelf af te leiden probeer ik altijd wat te lezen, maar echt goed lukt dat natuurlijk niet. We hebben trouwens een bliksemafleider op ons huis, maar die haalt mijn angst niet weg….

Thunder above Madeira waters

(artikel) Overigens voel ik me ook met Oud en nieuw niet op mijn gemak: ik kan vreselijk schrikken van vuurwerk! Siervuurwerk dat gaat nog wel, maar al die knallen: afschuwelijk. En ik kan zelfs schrikken van de flits van een fototoestel, in een restaurant of zo. Dan verstijf ik helemaal, tot ik in de gaten heb dat het gewoon een flits is… Gelukkig is de angst dan ook snel weer over!”…

Klik hier voor de complete artikel …

(Foto: Rob Dekker, Locatie: Garajau, Madeira)

4 gedachten over “Angst voor onweer”

 1. Ik ben ook al zolang ik mij kan herinneren bang voor onweer, met name voor bliksem. Mijn man heeft er geen last van, en ik doe mijn best om mijn angst niet op onze dochter over te brengen, wat soms best moeilijk is. Laatst zouden we naar het zwembad gaan, maar een heel kort onweersbuitje heeft onze hele dag verpest. Ik heb nu besloten dat ik er hulp voor moet zoeken, maar dat is nog moeilijk te vinden bij ons in de buurt, (Hoogvliet Rotterdam).

 2. Van mijn gereformeerde kindertijd in de 50-er jaren kreeg ik het op de één of andere manier ingegoten dat de bliksem en de donder de stem van god was. “Hij” die de zondigen doodt en verbrandt en zijn stem laat horen..!
  Als volwassene kon ik al deze angsten en illusies doorzien en er volledig mee breken toen ik ateist werd.

  Nu speel ik soms graag een CD-tje met natuurgeluiden, waaronder het “Donnerwetter”
  en geniet van de natuurkrachten die ik tijdens m´n wandelingen mag beleven.

  Wij mensen kunnen dit en de knallen van vuurwerk of het flitsen van cameras meestal vlug doorzien. Erger is het voor onze huisdieren die er echt nerveus van kunnen worden. Wat het grootse nieuwjaars-vuurwerk op Madeira betreft is het verstandig om een schouwplaats te vinden met de wind in je rug zodat de rook van je wegblaast. Al die giftige rook en vuurwerk-mineralen is werkelijk niet iets om in je longen te krijgen.

 3. Ik ben bang voor omweer, omdat ik in de zomervakantie een tornado heb gezien, dat was zoooooo vreselijk eng! als het omweer ben ik al bang, ook als het hard waait.
  gelukkig kan ik lekker in een hoekje zitten!

Reacties zijn gesloten.