Abortusreferendum

Ik heb nog nooit zulks grote campagne gezien als het abortusreferendum dat vandaag (11 februari) is volbracht in Portugal.

Weken lang hebben tien politieke partijen en negentien belangengroepen een grootse campagne gestart voor ‘sim’ of ‘não’ over het al dan niet legaliseren van abortus. Op TV doorlopende uitzendingen waarin men probeerde de kijker te overtuigen om ‘sim’ of ‘não’ te stemmen. Pamfletten in de postbussen … uitgegeven op straat. In mijn ogen leek het op de Amerikaanse verkiezingen. Sim! Naõ! Sim! Naõ! Sim! Naõ! Sim! Naõ! Sim! Naõ! Sim! Naõ!

Net is de strijd gestreden … met een opkomst van meer dan 40% heeft 56% op ‘sim’ (ja) gestemd en 44% op ‘não’ (nee). Dit is de stand wat ik nu op alle (ik herhaal: alle) Portugese televisie stations (behalve ‘Panda’) kan aflezen.

Dus in tegenstelling met het referendum in 1998 heeft de meerderheid gestemd voor de legalisering van abortus. Ditmaal heeft de regering aangekondigd het meerderheidsbesluit in ieder geval te zullen respecteren, zonder rekening te houden met de niet-stemmers.

In Europa kennen verder alleen Polen en Ierland een dergelijke strenge abortuswetgeving. In Malta is abortus helemaal verboden. Veel Portugese vrouwen laten de ingreep uitvoeren even over de grens met Spanje.

Nu de grote vraag … wat heeft Madeira gestemd? Daar heb ik nog niks over kunnen lezen of horen … maar ik geloof niet dat het dezelfde beeld zal tonen zoals het vasteland (juist tegenovergestelde).

Laatste Update
Net zijn de cijfers voor Madeira bekend gemaakt:
65% heeft op ‘não’ gestemd en 34% op ‘sim’
Zoals ik al zei …. tegenovergestelde beeld.

9 gedachten over “Abortusreferendum”

 1. Eilanders zijn net als bergbewoners vaak tamelijk traditioneel.
  Een vraag, wat was er op Panda-tv te zien?
  (Ik neem aan niet het voor de hand liggende symbool van Prins Bernhard)

 2. Op Panda was Noddy te zien …. een klein poppetje in een speelgoed auto … die samen met zijn vriendjes zaten te peinzen over de vraag … of je bloemetjes wel of niet mag plukken. Ook daar was het 65% heeft op ‘não’ gestemd en 34% op ’sim’.

 3. Bij ons in België werd gisterenavond in het laatavondnieuws gezegd, dat de stemming ongeldig zou zijn, omdat de opkomst slechts minder dan de helft was. Uit jou cijfers blijkt dit ook.

 4. Na de politieke ‘beving’ was vanmorgen een zeebeving. Ruim 700 km zuidwest van Lissabon. Is alle oké daar? Maak me best wel zorgen.

 5. Van de zeebeving hebben wij niets gemerkt, hoewel er gistermiddag wel sterke golven waren vanuit het zuidwesten bij Paúl do Mar.

 6. Gelukkig maar. In het nieuws stond dat de schokken tot in Andalusië voelbaar waren. Blijkbaar heeft het zich tot de zee beperkt.
  Als peuter een zeebeving ‘meegemaakt’. In Soerabaja, vandaar dat ik me zorgen maakte. Prenten daarvan zijn nl nog in mijn geheugen.
  Voor de rest stap ik over naar jouw eigen weblog.

Reacties zijn gesloten.