2 jaar geleden: Het Roer Om

(Precies twee jaar geleden schreef ik de volgende blog)

Ik kijk er van op hoeveel mensen er eigenlijk naar het programma ‘Het roer om’ kijken. Ik durf zelfs te wedden dat u ook weet om welke programma hierover gaat. Toch voor de zekerheid een omschrijving, ingeval dat ik het mis heb: ‘Het roer om’ is een engelse docu-serie dat beter bekend staat als ‘No going back’. Het gaat vaak om Britse gezinnen die hun huis en land verlaten om elders in de wereld een nieuw leven op te bouwen. Alles … maar dan ook alles achterlaten en gewoon in een ander vreemd land weer nieuw bestaan op te bouwen … met daarbij ook een nieuwe zaak beginnen en/of een onroerendgoed hebben gekocht met bepaalde plannen om daarmee iets te doen.

Ik ontmoet vaak mensen in mijn omgeving die over dat programma hebben. Dan vragen ze aan mij ‘Heb je het roer om gezien?’. En dan ‘Ik heb bewondering voor mensen die dat durven te doen’. Of ‘Dat wilden wij ook graag eens een keer doen.’ Ook hoor ik ‘Ze doen dat wat ik ook altijd nog eens zou willen doen maar niet durf’.

Ik krijg de indruk dat het programma heel veel mensen aan spreekt. Met andere woorden: het idee om in het buitenland een nieuw leven te beginnen spreekt veel Nederlanders heel erg aan. De gedachte om je leven compleet te veranderen en elders je geluk op te zoeken. Je huidige leven te veranderen en een nieuwe in het buitenland te beginnen samen met je partner en eventuele kroost.

Er lopen dus veel mensen rond met die (min of meer verborgen) gedachte. Voor velen zelfs een geheime wens. Waarom ik de woorden verborgen en geheim gebruik?. Men heeft het niet vaak over … zoals het weer of voetbal of tassen. Alleen als er iemand zegt dat hij/zij het plan heeft om iets dergelijks te doen en er al mee bezig is … dan barst het los.

Het is duidelijk dat de mens (jawel … daar horen u en ik er ook onder) de behoefte hebben om nieuwe avonturen te beleven. Nieuwe uitdagingen … iets anders te gaan doen in hun leven.

Hebt u ook niet een droom om ook hetzelfde te doen zoals die mensen die in het TV programma ‘Het roer om’ deden? Maar dan wel op de juiste manier …

Misschien is de tijd voor een echte Nederlandse versie van Het roer om … maar dan over/met Nederlanders die het aandurven. Beste TV producenten, een gat in de beeldbuis … ik bedoel markt? Zo ja, dan ken ik een stel die er al mee bezig zijn.

(De stel die ik dus bedoelde toen … waren wij!) :mrgreen:


10 gedachten over “2 jaar geleden: Het Roer Om”

 1. En geen producent die er brood in zag…

  Misschien waren jullie niet avontuurlijk genoeg voor hen :mrgreen:

 2. Ik zal je het nog mooier vertellen … we zijn twee keer benaderd (telefonisch) toen … en beide zeiden aan het eind ‘Nee. Jullie zijn te zeker en niet naief genoeg voor de programma’.

 3. Ik heb een paar afleveringen gezien en ik dacht eerst dat het programma hilarisch bedoeld was en dat er acteurs in meespeelden. Maar toen ik hoorde dat de Granietkoning echt in de Algarve zit! Inderdaad met naïeve deelnemers en het juiste knip-en-plakwerk kan heel Nederland iedere woensdagavond gniffelen naar die hele domme mensen die onvoorbereid gaan emigreren.

  Volgens mij is het tijd voor een tv-format over Nederlanders die het wel goed aanpakken in het buitenland? Kunnen jij en Willisha tenminste meedoen 😉

 4. Ook wij kijken er graag naar. In 1996 zei ik al, op een heerlijke warme dag in het spaanse land, tegen mijn lief: ‘Ik zie het wel zitten, hier wonen, als jij met pensioen bent.’ Avontuur mag wel van mij maar wel met een beetje zekerheid, graag.
  Met verbazing hebben wij dan ook vaak naar de ondoordachte sprongen in het diepe gekeken in bovengenoemde programmas. Nu snap ik waarom wij als kijkers iedere het hoofd moeten schudden. Het is dus juist de bedoeling.

 5. Was dat niet dat programma met mensen die naar Hongarije emigreerden om iets met vakantiehuisjes te doen en een paar Nederlanders die niet konden koken maar toch in Frankrijk (!) een restaurantje begonnen?
  Dat was inderdaad grappig, alleen een beetje triest voor die arme kinderen van hun…
  Dan waren jullie toch een stuk beter voorbereid en dus inderdaad te ‘saai’ voor het programma!

 6. @Carry: Aan een kant heb je gelijk … het wordt eens tijd om te laten zien dat de meerderheid die naar het buitenland emigreren … het juist goed doen. MAAR … men kijkt liever naar leed en ergernissen dan naar een succesverhaal… helaas! 🙁

  @MaRisa: Vandaag de dag zijn de grenzen van zekerheden verder verlegd. In ons geval hebben heel veel zekerheden laten varen … maar we hebben er nieuwe voor in de plaats genomen. Belangrijkste lessen voor ons waren: a) zeker zijn van jezelf en b) nieuwe situaties sneller accepteren en jezelf aanpassen.

  @CasaSpider: Die afleveringen hebben we dan gemist. Zoals ik al schreef … leedvermaak verkoopt beter dan de situaties waar het goed gaat. Maar in jou geval Casa … zou men een ware soap kunnen maken van je ‘perikelen’ met de ambtelijke molen daar op Curaçao. 😉

 7. De zekerheden in holland zijn dusdanig uitgehold dat het roer voor ons als achterblijvers ernstig omgedaan wordt! Hier blijven is echter geen avontuur in positieve zin maar een vorm van zelfkastijding. Of je nu een starter op de woning/arbeidsmarkt bent of zoals ik een economisch afgeschreven vijftiger.Ik raad jong en oud aan om zelf het roer in handen te nemen en te ontdekken dat het leven begint alleen al door het plannen maken en voorbereiden van het vertrek naar mooiere, warmere en vrijere oorden dan deze kinderboerderij van makke schapen geleid door een democratische middenmoot dictatuur!!
  Lang leve de vrijheid!!;)

 8. Er zijn een heleboel afleveringen van Het roer om, ook nu is er weer een nieuwe serie. Mensen verbazen zich erover hoe naïef die mensen zijn die in het programma zitten… Dan denk ik: in elke serie moet sensatie zitten, en wat Don Amaro schreef, je moet inderdaad wél interessant genoeg zijn!
  Ach, het is gewoon een leuk programma en brengt inieder geval naar voren hoe het NIET moet!

 9. Jullie reacties zijn leuk om te lezen!
  Is er ook iemand met een successtory die hij ergens op een website aan het delen is?
  het programma is inderdaad geen topper,
  maar het trekt je aan omdat je eigenlijk ook wel zoiets wilt doen.
  Alleen gaat het nu vaak over gepensioneerden en dan heb je het meestal(diegenen althans) wel goed geregeld!

 10. Quote:
  Misschien is de tijd voor een echte Nederlandse versie van Het roer om … maar dan over/met Nederlanders die het aandurven. Beste TV producenten, een gat in de beeldbuis … ik bedoel markt? Zo ja, dan ken ik een stel die er al mee bezig zijn

  Het probleem is dat BCC rechten heeft op de storyline. Dus als je een Nederlandse variant wilt maken dan moet je een hoop centen neertellen jammer genoeg.

Reacties zijn gesloten.